Премиерът Бойко Борисов обяви чрез Фейсбук страницата си началото на официалната си визита в САЩ. Той публикува снимки на автомобил с българско и американско знаме, с който го транспортират във Вашингтон, и написа: "Започваме!".

Снимка: Министерски съвет

Снимка: Министерски съвет

Първо министър-председателят участва в церемония по поднасяне на венец на Мемориала на незнайния воин в Националния гробищен парк "Арлингтън". Мероприятието започна с българския химн, а след това присъстващите чуха и американския - показа видео, качено в социалната мрежа.

В мемориалния комплекс, който се намира недалеч от Пентагона, Борисов разгледа музейната експозиция от снимки и рисунки от живота на първия президент на САЩ Джордж Вашингтон.

Довечера премиерът ще разговаря с американския президент Доналд Тръмп, с когото се очаква да обсъдят двустранните отношения в сферата на сигурността, енергетиката и търговията. Това е първото посещение на Борисов по покана на Тръмп, но второто му в Белия дом, след като през 2012 година той гостува на Барак Обама. Така лидерът на ГЕРБ става първият български министър-председател, който за втори път ще гостува в Овалния кабинет.

Срещата с Тръмп е и последна от поредица разговори с лидери на страна от Източна и Централна Европа. Американският държавен глава  разговаря първо с полския си колега Анджей Дуда, след това с тримата президенти на балтийските републики, с чешкият премиер Андрей Бабиш, словашкият - Петер Пелегрини, румънският президент Клаус Йоханис и унгарският премиер Виктор Орбан, с когото се видя миналия месец.

Освен това Борисов ще е първият български държавник, който посещава търговската камара в САЩ. Там той ще се срещне с представители на 15 компании, които са проявили интерес към страната ни, сред тях са гигантите Гугъл, Ей Ти енд Ти, Майкрософт, Дженеръл Да.

В българската делегация са още вицепремиерите Томислав Дончев и Красимир Каракачанов, финансовият министър Владислав Горанов и министърът на икономиката Емил Караниколов, с които снощи кацнаха с правителствения "Еърбъс" във Вашингтон. Заедно с тях пътуват и журналисти, пред които Бойко Борисов заяви, че няма да допусне изграждането на черноморска база на НАТО.

"Американците много добре знаят моето отношение по този въпрос и едва ли ще го поставят по време на разговорите ни с Тръмп", заяви той и подчерта, че няма промяна в позициите му още от преди 2 години Черно море да остане място за "платноходки, туризъм и мир".

Последва обаче критична позиция на Атлантическия съвет в България, че не може страна от Алианса да дава такива лоши сигнали на останалите членове и в същото време окуражителни сигнали към Кремъл.