​С 21 топовни салюта бе посрещнат българският министър-председател Бойко Борисов и водената от него делегация в Мемориала на незнайния воин в Националния гробищен парк "Арлингтън", щата Вирджиния. Под звуците на химните на България и САЩ Борисов поднесе венец на Мемориала.

Това е един от най-знаковите паметници на САЩ, където са положени останките на неизвестни американски войници от Първата и Втората световна война, както и от Корейската война.

Церемонията с топовните салюти е чест, която се оказва само на държавни и правителствени ръководители. В тържествената част на събитието участваха близо 400 войници от всички подразделения на американските въоръжени сили.

"Тук, на това място, човек най-много се сеща за това, колко е ценен мирът", отбеляза премиерът Борисов. След това министър-председателят и делегацията разгледаха комплекса. Българският премиер подари на музея на Националния гробищен парк кортик с образа на Св. Георги.

Снимка: МС

Войници от 3-ти американски пехотен полк ("Старата гвардия") пазят денонощно Мемориала (гробница) и извършват официален ритуал за "смяна на караула" на всеки час. Паметниците, мемориалите и дървета са посветени в памет на личности - астронавти, медицински сестри, свещеници, военни кореспонденти и неизвестни войни, както и на значими събития от историята на американския народ.

Снимка: МС

Борисов посети Националния демократичен институт във Вашингтон, където разговаря с вицепрезидента му Шари Браян.

Еднакво близки сте ми и демократите, и републиканците, заяви Борисов.

На влизане в институцията Борисов представи делегацията, в която влизат четирима министри - Красимир Каракачанов, Владислав  Горанов, Томислав Дончев и Емил Караниколов, като обобщи с усмивка: "Това е цялото кралско войнство!"

Той обясни, че посещението му е еднодневно, защото в сряда се гледа бюджета на страната, а и "имаме конкретна задача", заяви премиерът.

Имаше уникална церемония по посрещането, разказа на домакините Борисов преживяванията си в Мемориала в Арлингтън.

По програма делегацията ще посети и Републиканския институт.

Министър-председателят на България е на посещение във Америка по покана на президента на САЩ Доналд Тръмп.

Снимка: МС