"Да бъркаш в темата за вярата не е много умно, защото там няма няма рационализъм, там има вяра и не знам какъв ще е ефектът", коментира в ефира на БНТ лидерът на ИТН Тошко Йорданов шпионския скандал с Руската църква и изгонването от ДАНС на тримата свещеници от нея заради заплаха за националната сигурност. Последва и затварянето на храма, защото няма кой да служи в него.

"Нямам представа, аз не съм в ДАНС. Не знам колко са шпиони, честно да ви кажа, защото съм присъствал веднъж как Кирил Петков си поиска да му намерят 40 руски шпиони в руското посолство. Те нямаха толкова и той каза "не ме интересува, искам да ми намерите". Той го е казал на заседание вътре в МС, неприсъствено, след това извикахме в парламента всички, които са присъствали, и го потвърдиха - и шефът на ДАНС, и на НСО, и на Военно разузнаване. И казаха как той е влязъл и казал "искам 40 да изгоним, Слави Трифонов ще ми сваля правителството". Те му казали: "ама ние нямаме 40, ние имаме сведения за около 15", той казал "не ме интересува", разказа Йорданов за изслушването на закритото заседание на НС миналата година.

Той коментира и протестите на земеделските производители, като беше категоричен, че те не са постигнали резултат с протеста си, а от обещанията на властта няма да последва.

"Влязоха в МС и излязоха с едно нищо. Репликите на хората бяха: "Нашите ни предадоха". Бях при хората. Обещанията са празни. След две седмици нищо няма да бъде направено, ще бъдат уволнени хората. Ще им приемат поредната декларация. Хората, работещи в сектора, са много. Вчера имаше около 10 000 човека. Ако осъзнават на какво ги правят, щяха да са всеки ден долу. Тези страхливци в кабинета не могат да издържат на такъв натиск", коментира депутатът от ИТН.

Той заяви още, че "реалният премиер е Асен Василев, а другият скрит премиер е Делян Пеевски, това е истината".

"Паднаха маските на некоалицията, ПП-ДБ се прегърнаха с ГЕРБ, още по-жалко е, че всъщност управлява ДПС, Пеевски им дава нареждания вътре в зала как да гласуват", заяви Йорданов.

"Вече ми е забавно. Пеевски и ДПС управляват. Не го крият в зала. Бойко Борисов е ГЕРБ. Депутатите му мислят различно от лидера си вътре в зала. Борисов един ден казва едно, в друг - друго", коментира той.

Той разтълкува и как се отразява некоалицията на отделните участници в нея.

"ГЕРБ са монолитна маса, техните проценти танцуват нагоре-надолу, но с малко, с който и да се съберат, ГЕРБ няма проблем за тях, същото е и с ДПС. При ПП-ДБ ще има наказателен вот - тотална липса на морал и лицемерие", прогнозира Тошко Йорданов.

Той окачестви предложените промени в Конституцията като "вредни".

"За Конституцията няма да говорим. Следим какво правят. Когато имаш мнозинство, това ще е резултатът. Вероятно ще имаме промени в Конституцията. Искрено се надявам да променят и националния празник, тогава ще се срещнат с бързия влак на народа", предвеща още лидерът на ПГ на ИТН. 

"Нито едно от предложенията не е свързано с демокрацията", обобщи Тошко Йорданов.