Руското посолство отрече църквата "Св. Николай Мирликийски" да е затворена по разпореждане на посланик Елеонора Митрофанова.

"Във връзка с твърдения, разпространявани из българските медии, включително уважавани, претендиращи за професионализъм, че църквата "Св. Николай Мирликийски Чудотворец" в София е затворена "по решение на посланик Митрофанова", като "отмъщение" за експулсирането на духовници, бихме искали да обърнем внимание на следното: На 21 септември т.г българската страна изгони всички служители на Подворието, изпратени от Руската православна църква, поради което по-нататъшната му работа е физически невъзможна", съобщиха от дипломатическата мисия. Решението за бъдещата съдба на храма ще бъде взето от Руската православна църква, уточняват от посолството.

"Солидарни сме с всички вярващи, които скърбят за затварянето на почитания от тях храм, но бихме предложили въпросите за причините на създалата се ситуация да се отправят към българската страна", добавят в позицията си от амбасадата на РФ.

Междувременно евродепутатът от ДБ Радан Кънев изрази възмущение от протестната позиция на Съюза на българските журналисти /СБЖ/ заради изгонването на духовниците от Руската църква и затварянето й.

"С изумление чета позиции, в т.ч. на "Съюза на българските (?!) журналисти", че да изхвърлиш от страната шпионин, действащ под прикритие "свещеник", било едва ли не кощунство. Никакво кощунство не е. Съвсем нормално действие е. Шпионите, ако са достатъчно смотани да ги хванат, биват - в най-добрия за тях случай - изхвърлени", написа в коментар в профила си във Фейсбук Радан Кънев.

"Независимо дали прикритието им е свещеник, водопроводчик, бозаджия или - както обикновено - културен аташе. Шпионинът, прочее, не може да е никакъв свещеник. Това е само прикритие. Шпионският занаят, службата на тайния апарат на светската държава, е несъвместим с призванието на Божи служител. Обратно - напълно съвместим е с благородната професия на водопроводчика", разсъждава Радан Кънев.

"Но в цялата работа, естествено, има ужасно кощунство. Кощунство е да прикриваш шпионите си под расото на Божия служител. Гавра с вярата има в казуса - от страна на смотаняците от руското разузнаване", коментира още евродепутатът от ДСБ и бивш председател на партията.

В четвъртък ДАНС извика в миграционната служба архимандрит Васиан, настоятел на Подворието и председател на храма, и отец Евгений - секретар. Разпоредено им бе да напуснат страната, защото представляват заплаха за националната сигурност на България.

От контраразузнаването съобщиха официалната причина за експулсирането на руския свещеник и още двама беларуски духовници: "Придобити са данни за действия на посочените лица, свързани с реализацията на различни елементи от хибридната стратегия на Руската Федерация за целенасочено оказване на въздействие върху обществено-политическите процеси в Република България в полза на руските геополитически интереси".

Премиерът Николай Денков обясни, че изгонването им не е по негова инициатива, а по доклад на ДАНС, с който той се е запознал, а вицепрезидентът Илияна Йотова беше лаконична - ако има доказателства, службите са в правото си да ги отзоват. 

В руския храм в София служеха свещеници от Русия, България и Украйна, припомня сайтът "Православие. бг".

След като тримата са били извикани от миграционните власти по време на богослужението, то е било довършено от украинския свещеник, протойерей Алексий Максименюк, който също е духовник в храма, но не е бил викан от ДАНС.

Ден след изгонването на свещениците храмът остана заключен, както и криптата на Св. Серафим Чудотворец. Миряните обаче се стекоха да носят цветя и продължиха да оставят до вратата бележки с молитви и желания за сбъдване, които преди оставяха до саркофага на светеца. 

Към момента официална реакция от Светия синод няма, с изключение на позиция на Видинския митрополит, който изрази огорчение от случилото се.