За целия теч на данни ще се установи кой е виновен, всички служители, от най-ниското до най-високото ниво, и ще бъдат предвидени наказания. Това заяви пред журналисти в Смолян вицепремиерът Томислав Дончев.

Той допълни, че глобата, която ще бъде наложена на НАП няма да е единственото наказание, но в момента приоритет е овладяването на ситуацията.

Сега най-важното е да се минимизират рисковете за извършване на злоупотреби с изтеклите данни, смята вицепремиерът. Той определи пробивът като много тежък киберинцидент, но не и най-тежкия. Най-тежкият възможен инцидент е някой да "влезе" вътре (в масивите) и да променя данните, коментира Томислав Дончев. По негова оценка България дава много малко пари за киберсигурност, разходите за година са около 5 млн. лв.

Ако има служители, които са допуснали професионална небрежност, ще се предложат наказания, категоричен е Дончев. Той допълни, че около 180 са лицата, за които има изтекли критично количество данни. От НАП са се свързали с тях, дават се съвети, предлага се помощ какво е необходимо да се направи.

Томислав Дончев заяви, че се прави пълен анализ на масивите, какво има в тях и какъв е потенциалът за злоупотреби, както и какви допълнителни мерки трябва да се вземат, за да не се случва пак подобен пробив. Един от изводите, които имахме от няколко срещи е наемането на по-висококачествени специалисти, което означава и по-високи заплати, включително и внедряването на най-модерни софтуерни решения за защита на критичните ни системи, посочи вицепремиерът. По негови данни основните регистри са около 65, от тях 10-15 са най-важните и там трябва да бъдат взети екстрени мерки. Трябва да ги защитим тези регистри, смята вицепремиерът.