"Взетото решение в петък за прага на преференциите беше грешка. Винаги се случват грешки, няма някой, който да не греши". Това заяви пред Нова вицепремиерът Томислав Дончев и добави:

"Това звучи и много лошо в ушите на гласоподавателите - няма да ви дадем да си пренареждате кандидатите".

"На изборите през последните няколко години, прагът, който е коментиран, е минаван, но е факт, че е много трудно", коментира още Дончев. "От волята на партията и желанието на гражданите - по-важно е желанието на гражданите".

Самият той заяви, че е склонен да влезе в листата на ГЕРБ на някое от последните места и да се бори за преференциален вот.

"В последно време осигуряването на кворума и нормалната работа на парламента е нелека задача. В името на това вероятно се правят различни компромиси. Но трябва да напомним, че в компромиса има граница", заяви още Дончев. Думите му са по повод решението на БСП да напуснат парламента. Днес Политическият съвет на управляващата коалиция се събира, за да мисли как да осигури кворум за парламентарните заседания.

Дончев категорично отрече обвиненията от страна на опозицията, че управляващите се готвят да фалшифицират изборите - предупреждение, което отправи от името на партията си Корнелия Нинова.

"Г-жа Нинова говори работи, в която сама едва ли вярва. Който познава малко изборната технология, знае, че това, което говори, няма как да се случи", заяви вицепремиерът.

По отношение на машинното гласуване Дончев коментира, че то би помогнало най-вече за премахване на част от техническите грешки.

"Темата сигурност е голямо препятствие, когато говорим за машинно гласуване. Две европейски държави се отказаха последните години заради сигурността", коментира Томислав Дончев.

В същото време пред БНР депутатът от ГЕРБ Георги Марков каза, че няма страна от ЕС, в която да се гласува машинно.

Горанов: Не ни е страх от БСП

Обратът за Изборния кодекс и връщането на досегашния праг на преференцията е свързана с усещането на ГЕРБ, че са се отдалечили от хората, коментира пък финансовият министър Владислав Горанов по bTV. Той отрече да е имало договорка с ДПС за гласуването на по-високия праг за преференция миналата седмица.

"Промяната от вчера е свързана с усещането ни, че се отдалечихме от хората, а не толкова страх от БСП. Не искахме у хората да остава впечатлението, че променяме изборните правила и ги лишаваме от възможност да участват по-активно", допълни Горанов.

"ГЕРБ с цялата щета от това да си сменим позицията със сложна парламентарна технология от единия до другия ден, оценяваме, че по-правилно e преференциите да останат непроменени във вида, в който са действали", коментира той.

По думите му е търсен максимален баланс в парламента между исканията на отделните партии. "Ние нямаме никаква причина да сме против преференцалния вот, тъй като според нашите оценки той до голяма степен ни помага и активира в индивидуалното състезание между участниците в листите допълнителен вот", посочи министърът.

Той отбеляза, че при гласуването на по-високия праг за преференциите миналата седмица не са се съобразили с ДПС, а са търсили максимално широк консенсус между партиите. "Не сме се съобразили с ДПС, а с гласовете в дебата, свързан с гласуването на измененията в кодекса, които твърдяха, че преференциалното гласуване е свързано с корпоративен вот", категоричен беше Горанов.

"Ако промените в кодекса бяха останали във вида, в който се гласуваха в четвъртък, на някои млади народни представители бащите им трябваше много повече да се бръкнат, за да ги направят отново такива", посочи финансовият министър. "Това означава, че при ниска тежест на преференцията, когато лесно можеш да промениш листата, можеш с всички сили и способи да въздействаш на листата и да я преподредиш", поясни той.

Горанов не пожела да влезе в конкретика за това, кой родител се е "бръкнал", но по думите му лесно може да се направи статистика за народни представители, които са влезли с преференция. "След това лесно ще стигнете до изводите, към които аз ви наведох", отбеляза той.

В ГЕРБ не смятам, че има такива, но има хора, които имат личен мажоритарен вот в населените места, които са избрани, каза още министърът.

Имаме проблеми не толкова с дисциплината, колкото с възможността да поддържаме постоянно кворума в пленарната зала, призна Горанов. Проблем ще бъде обсъден днес на коалиционния съвет между партиите, които подкрепят правителството, допълни той.

Горанов изтъкна, че сегашното правителство е избрано с гласовете на Обединените патриоти и ГЕРБ и нямат абсолютно никаква технологична или аритметична нужда да използват по-голямо представителство в парламента от това, което имат в момента.

Ще върнат ли преференциите

След 14 часа дебати и скандали миналата седмица депутатите гласуваха по-високи, практически недостижими, прагове за преференциите. За отделните кандидати те ще са валидни, ако кандидатът е получил действителни гласове не по-малко от националната избирателна квота. При гласуването на местните избори предпочитанията (преференциите) за отделните кандидати ще са валидни, ако кандидатът е получил действителни гласове не по-малко от общинската избирателна квота.

След масово политическо и обществено недоволство ГЕРБ решиха да дадат заден и да върнат преференцията на старите нива. Това стана след спешно заседание на Изпълнителната комисия на 18 февруари, свикана от премиера и лидер на партията Бойко Борисов, на което присъства и Георги Марков. Именно Марков алармира за мащабите на възникналия проблем в интервю миналата седмица, за което Борисов му благодари.

ГЕРБ ще възстанови по най-подходящия начин предишното преференциално гласуване, обяви пред журналисти Георги Марков, след заседанието на ИК.

Ще започне и процедура по смяна на ЦИК - проблем, също предизвикал упреци и негативни коментари.