Дебатите по Изборния кодекс бяха проведени по касапски начин. Това заяви в предаването "Здравей България" по Нова телевизия депутатът Александър Симов от БСП.

БСП не влиза в политически договорки, заяви в предаването социалистът. Има още много неща, които трябва да се направят, ако искаме да успокоим гражданското общество, заяви той, обяснявайки защо червените депутати няма да се върнат в парламента.

Политическият стил на ГЕРБ не го разбирам, това е цирк, а не политика, заяви Симов. Пред очите ни се извърши едно посегателство срещу демокрацията и БСП единствено се противопостави, каза депутатът.

За нас е важно да се представим добре на изборите и изборите да се проведат честно, каза той. Ние сме извън парламента, за да спасим българския парламентаризъм, каза Симов.

"Най-важният въпрос за българската демокрация е изборите да бъдат честни и гласът на всеки да бъде отчетен", каза Александър Симов. Той обясни, че по време на дебатите по Изборния кодекс, продължили 16 часа в пленарна зала, освен битката за преференциите, левицата е изтъкнала още няколко важни условия за честността на вота - машинното гласуване; в комисиите да се гласува с 2/3 мнозинство, както досега, а не с обикновено 50+1; възможността за касационна жалба до Върховния касационен съд.

"Спечелихме битката за преференциите, но има още много неща, които трябва да се направят, ако искаме да успокоим гражданското общество. То не случайно реагира на цирковете, които разиграват ГЕРБ и Борисов", заяви социалистът. Той подчерта, че вчера се е провел граждански протест пред НС на хора от целия политически спектър. "Те се събраха, за да кажат, че имат изострена чувствителност към изборните правила", каза депутатът.

Александър Симов подчерта, че до онзи ден ГЕРБ са приемали предложението на ДПС за повишаване на прага на преференциите, с което те стават недостижими. Според него от думите на Цветанов е станало ясно, че има договорка с ДПС да работят заедно, за да приемат правилата, които те искат "Сега вече ГЕРБ не приемат предложението за преференциите. Този политически стил, лично аз, не го разбирам. Това е цирк", категоричен бе той. Симов подчерта, че пред очите ни е било извършено едно посегателство над демокрацията и БСП е била единствената парламентарна сила, която му се е противопоставила в пленарна зала. "По важните теми ГЕРБ и ДПС бяха тандем и това се вижда по гласуването им в зала", коментира той.

На въпрос, при това положение, с кой би се коалирала евентуално БСП след изборите, Симов заяви, че този въпрос не стои пред партията в момента. Той подчерта, че на заседанието на НС на БСП е взето решение - коалицията да се яви на изборите с настоящия си състав. "Пред нас има два въпроса в момента - да се представим добре на изборите и да направи така, че тези избори да са честни и да се проведат по ясни и демократични правила, затова ще търсим общ фронт с други партии и сдружения. Ние не влизаме в договорки. Ще се борим - гласът на всеки българин да бъде зачетен", заключи Александър Симов.

БСП няма да се коалира с АБВ, това е несериозно. Да се коалираш със самия себе си, това е като въображаем приятел. При това АБВ успешно се е свело до трима или четирима души, заяви Симов. Най-важният въпрос за българската демокрация е изборите да бъдат честни и гласът на всеки да бъде отчетен, подчерта народният представител от ПГ на "БСП за България".