Ако в сряда не бъде съставено правителство с третия мандат, шансовете да отидем на избори са 62,5%. Това заяви в зам.-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев в интервю по Нова телевизия.

"Най-големият шанс да бъде избрано редовно правителство е утре. След това шансовете падат рязко", категоричен беше той. Вторият мандат "няма никакъв шанс" да бъде реализиран, смята Дончев.

"А при третия мандат "единственото различно е, че вече ще сме прекалено близо до изобрите и някой може да си е събудил чувството за отговорност". На въпрос дали в идеалния вариант за правителство Бойко Борисов е премиер, Дончев отговори: "Универсални герои няма!"

Зам.-председателят на ГЕРБ коментира някои от предложените за министри в проектокабинета "Габровски", като заяви, че тяхното партийно минало не е "белег на челото". Дончев беше категоричен, че хората не са крепостни селяни, че веднъж работили за един кабинет, да ги сочат за това цял живот. По думите му в държавната администрация има над 100 000 души, които са работили с много правителства.

На упрека, че имало представители на ДПС, Дончев попита кои са.

"Аз не знам. Как може да се разсъждава за хората като за някакви крепостни. Значи, щом са работили при някого, до края на живота си трябва да имат клеймо на челото, че са човек на някой си, така ли", коментира той.

"Не знам кой е агне и кой е вълк. Но аз се уморих да следвам разсъжденията на едни такива "светли умове", които разсъждават изцяло в теорията на конспирацията".  

Той потвърди, че проф. Габровски сам е направил избора за състав на МС и допълни, че е давал съвет, когато професорът го е питал, от гледна точка на големия си административен опит.

"Всички кандидати за министри са подбрани и одобрени от него. Питал ме е за съвет. Но подборът е негов", каза Дончев. 

"Експертно правителство е опасно, когато не е ясно кой носи политическата отговорност. Сега ние - ГЕРБ-СДС, носим политическата отговорност. Това е нестандартно, асиметрично политическо действие, в опит да се излезе от този политически блокаж", посочи Дончев. "Ако беше номиниран типичен партиен кабинет, това щеше допълнително да инвестира енергия в политическото противопоставяне. Щяхме да отидем на избори и да влезем в режим на много опасности", допълни още той.

Според него ако министърът е само експерт, не би могъл да свърши политическата си работа. "Ако сведем службата на министър до това да е само експерт, това е ерозиране на функцията", каза още Томислав Дончев.

Председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова пък отвърна на критиките на ПП към избраниците за министри на номинирания за премиер.

"Когато те сглобяваха кабинет, слоганът беше "няма ляво, няма дясно", а сега оспорват избора на проф. Габровски.", напомни Атанасова в ефира на бТВ. Тя подчерта, че ПП за нея не е никакво мерило за политически аргументи или политическа логика.

"Това е опит на проф. Николай Габровски да облече в едно всеобщо дело хора, които са доказани професионалисти, за които не чух лоша дума по отношение на корупция, на непрофесионализъм, на липса на биография. Това трябва да бъде подкрепено, а и аплодирано дори", добави председателката на групата на ГЕРБ.

Анасова отново повтори, че проф. Габровски е провеждал лично срещите с кандидатите за министри. "Не търсете конспирация. Това са хора с ясни биографии, които достатъчно са се доказали. Това е един много положителен знак - дори в момента такива хора са съгласни да участват в политическия живот на страната. Да, били са в различни правителства, но опитът в никакъв случай не е порок", заяви Десислава Атанасова.

Екатерина Захариева пък се надява, че "Демократична България" ще размисли и в сряда ще подкрепи кабинета "Габровски" в пленарната зала.

От ГЕРБ се надяват на подкрепа и от страна на БСП, въпреки многократно изразената позиция на социалистите, че няма да подкрепят мандат на най-голямата парламентарно представена формация.

Захариева отрече от ГЕРБ да преговарят с отделни депутати от други парламентарни групи за подкрепа на проектокабинета и нарече спекулации опасенията от игра с кворума.

"Ние не сме като тях ("Продължаваме промяната"), не водим разговори с отделни народни представители, нито ги търгуваме, както те правеха. Ако някой иска да подкрепи кабинета "Габровски", да бъде утре в зала и да го направи", каза Захариева по БНТ.