Шансовете да подкрепим БСП не са много големи. Много малки са шансовете, заяви пред БНР Тома Биков, заместник-председател на ПГ на ГЕРБ-СДС.

"Ако форматът е лидерски, г-н Борисов е нашият лидер. Не би имал проблеми да участва във всякакви формати. Това са въпроси по формата, не толкова по съдържанието - същественото е там", каза Биков. По думите му "би трябвало двустранните срещи да минат на заден план".

"Би трябвало да има конструкция, която да бъде изградена устойчиво и да е ясно, че по стратегически въпроси, които са в състояние да съборят правителството, нямаме различия", отбеляза Тома Биков. Според него за ПП не би било голям проблем да направят правителство с БСП, тъй като са били коалиционни партньори допреди няколко месеца.

"Ако не можем да се разберем за бюджета, няма как да направим каквото и да било", посочи още той, като очерта различията между ГЕРБ и БСП по ключови въпроси.

Според него в парламента се е оформило мнозинство по стратегическите въпроси, но БСП е била първата партия, която се е разграничила от консенсуса за еврозоната.

"Ако ДБ бяха взели мандата, щеше по стратегически въпроси да се очертае едно мнозинство", смята заместник-председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС.

"NEXO e криминален казус, който, за съжаление, има допир с политиката в България. Със сигурност щеше да се отрази на процеса на формиране на правителство", коментира Тома Биков.

ОТ ДБ не можаха да намерят смелостта да вземат решения, различни от решенията на ПП. Сега са изправени пред въпроса дали да не се саморазпуснат и да се влеят там, допълни той.

В българския политически живот се оформят два проевропейски центъра - ГЕРБ и ПП. Новите контури на политическата система се изразяват в двублоковост, изтъкна Тома Биков и определи ПП като основен опонент на ГЕРБ.

Той изтъкна, че това е процес, който тече от години и сега намира своя политически израз в по-либерален и по-консервативен център, с оформянето на два големи блока.

"Това ще бъде новият облик на българската политическа система, което донякъде е и нормализация на политическия живот. Нормализация, която ще наподобява европейските разделения."

В блока около ГЕРБ-СДС Биков вижда "по-консервативно настроените избиратели, хора, които имат по-локален инстинкт, скептични са към авантюризма и непрестанния прогрес, които почитат миналото наравно с бъдещето".

"Това ще бъде разделението, а тепърва предстои различните формации да се самоопределят спрямо него", подчерта Биков и прогнозира отпадане на евроатлантизма като условие за съставяне на правителство.

"Възраждане" е партия, която очевидно ще бъде устойчива в рамките на политическата система, смята още Тома Биков.