Това обяви пред БНТ педседателят на парламентарната комисия по енергетика Делян Добрев. Мерките за либерализиране на пазара на ток налагат промени в съществуващия закон за енергетиката, обясни той.

В момента 55 на сто от търговията се прави на свободния пазар. На него вече ще търгуват и централите, чието производство досега се изкупуваше на преференциални цени - ВЕИ, които произвеждат над 5 мвт. час, конгенерациите, ТЕЦ-овете, с изключение на т.нар. „Американски“ централи. Там се водят преговори с Европейската комисия, Министерство на енергетиката и собствениците, като амбицията е до 2-3 месеца да има реален напредък, каза Добрев.

Разликата при договорените цени на ВЕИ и когенерациите и цената на енергийната борса ще бъде платена от спеценергийния фонд, обеща Добрев. По този начин ВЕИ няма да бъдат ощетени.

При американските тецове ситуацията е малко по различна. Там ще се смятат върнатите инвестиции и едва тогава ще се пресмята каква цена ще се компенсира от енергийния фонд. Но договорите с двете централи ще бъдат развалени и те трябва да излязат на свободния пазар на електроенергия.

На срещата с премиера, която по мнението на всички е била много ползотворна, са уточнени три неща - мерки, които трябва да изпълни Парламентът, мерки, които трябва да изпълни кабинетът и мерки, които са отговорност на дружествата, заяви Делян Добрев.

По отношение с уравновесяването на свободния пазар проблемът дойде от последните месеци на миналата година, допълни той.

Според Добрев търговците на електроенергия били закупили на свободния пазар енергия за около 80 лева и след това изпратили оферти към фирмите за същата тази енергия за 118 - 120 лв.

Как се получава тази разлика, ще установи Комисията за защита на конкуренцията и ако има нарушения, тя ще предприеме необходимите санкции. Задължихме производителите на енергия над 5 мвт. ч. без преференциални цени да порадват енергията на Българската независима енергийна борса, като така се гарантира прозрачност и достъп до пазара на едро, допълни Добрев.

След въвеждането на този законов текст, който функционира от 1 януари, ситуацията на енергийния пазар се е нормализирала, като цените са паднали до около 70 лв., колкото е реалната пазарна цена.

По думите на Добрев почти всички мерки, за които сме се разбрали, са предложени от Световната банка преди почти две години.

Ние не правим нищо извънредно, не са просто хрумвания в кабинета на премиера, а са плод на дългогодишен анализ. Мерките се въвеждат чак сега преди протестите на работодателите, защото моделът на Световната банка е предполагал нов Закон за енергетиката, заяви Добрев.

Сега обаче ще се въведат корекции в настоящия закон.

Според Добрев един нов закон за енергетиката иска много усилия и голям юридически капацитет.

Имаме един юрист и един експерт в Комисията и те не могат да се справят с тази тежка задача. Намерихме начин в съществуващия закон да променим текстовете, като въведохме 90 процента от предложенията на Световната банка, каза ексминистърът. Той увери, че предложенията не въвеждат регулиран пазар или повишаване на цената на тока.

С т.нар. „Американски централи“ протичат преговори, а договорите с тях не са съвместими с европейското право, за което са наясно и самите те, заяви Добрев. Той изрази надеждата в следващите месеци да се реши този въпрос.

За цени на регулиран пазар никога не говоря, защото има независим регулатор, който определя тези цени. Но ако го цитирам от изказвания вчера, тези промени касаят свободния пазар, който в България в момента е 55%. По-малката част от електроенергията в България се продава на регулирания пазар. Процесът на либерализация по отношение на регулирания пазар намалява, каза шефът на енергийната комисия.

Добрев заяви, че ситуацията в края на годината, когато цените на свободния пазар са били повишени за бизнеса, показва опит за манипулиране. Заради това част от тях са се върнали в регулирания пазар, защото там се е оказало по-изгодно, допълни той.