България ще продължи да помага на Украйна, помощта ще стане по-голяма процентно. Оказахме хуманитарна помощ още през миналата година, след решението на НС от декември осигурихме един пакет помощ, сега се подготвя втори. Това коментира в "Панорама" министърът на отбраната Тодор Тагарев.

"Помощта, която сме давали, е добре известна, макар и не изцяло публичен факт и е ценена от въоръжените сили и ръководството на Украйна и от нашите съюзници", заяви Тагарев.

Русия на практика унищожи международния правов ред, голяма ядрена сила нападна много по-малка и суверенна Украйна, това е недопустимо, допълни министърът.

По думите му помощта за Украйна ще позволи да тръгнем към по-стабилен регион, когато страната освободи своите територии от окупатора. С това разбиране казваме, че помагаме, каза още министърът.

Министърът акцентира на това, че в този пакет от помощ за Украйна няма танкове и самолети. Министърът отклони въпроса за детайли от предоставяното въоружение.

Тагарев категорично отрече да се разформироват части в българската армия, за да се освобождава оръжие в помощ на Украйна.

"От стратегическия преглед са минали близо 3 години, до момента, в който служебното правителство решава да внесе изменения, да създаде някакви допълнителни формирования. В много напреднала фаза е съюзното отбранително планиране в НАТО, от него ще произлезат нови изисквания, тогава ще можем да кажем по-ясно какво ще ни трябва и какво няма да ни трябва", заяви Тагарев.

Той уточни, че в България има капацитет да бъдат обучени до 60 медицински специалисти от Украйна годишно.

Министърът на отбраната отрече да се правят опити за игнориране на президента по въпросите за отбраната и дори призна, че контакти с него вече са осъществени. 

Тагарев изтъкна, че въпреки опитите да се затегне бюджетът за 2023 г., разходите за отбрана не се намаляват спрямо предложеното в бюджета на служебното правителство, а за следващите години ще бъде утвърден относителният дял 2% от БВП.