Нашето бъдеще е да се интегрираме здраво със съюзниците си, за да гарантираме общата ни сигурност. Това каза пред журналисти в специализирания учебно-тренировъчен комплекс "Црънча" министърът на отбраната Тодор Тагарев.

Снимка: БТА

Той наблюдава демонстрация в рамките на учението Stealth Dagger - 23, предава БТА.

Трябва да си призная, че съм изненадан от взаимодействието на български, румънски и американски военнослужещи в малки екипи, как действат заедно и са отработили всички процедури за действие, посочи министърът.

Снимка: БТА

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов коментира, че в последната година се работи усилено по планирането в НАТО за колективната отбрана, която е насочена към специфични региони.

Това е новото в подхода на НАТО по отношение на променената среда за сигурност, каза Ефтимов.

Снимка: БТА

По думите му се обсъжда не само групирането на България и Румъния по отношение на регионалното командване на специалните сили, а и щаб на многонационална дивизия в България, "което е ярка демонстрация на ангажираността на България към колективната и национална сигурност".

Всички снимки ВИЖТЕ ТУК >>

Претегля се ресурсно - хора, техника, въоръжение, комуникации, за да предложим балансирана структура, която да работи ефективно и ефикасно, допълни началникът на отбраната.

Снимка: БТА

"Оптимист съм за това, което предстои да направим заедно в изграждането на способности. България е изправена пред същите опасности, пред които и НАТО", каза командирът на Командването на Специалните операции на НАТО генерал-лейтенант Антонио Флетчър.

Той допълни, че очаква с нетърпение изграждането на морския компонент на специалните сили за тактически операции.

Снимка: БТА

Бъдещето на българската армия в частност съвместното командване на специалните операции (СКСО) е в развитието на по-големи оперативни възможности в оперативна съвместимост със силите за специални операции на НАТО, посочи командирът на СКСО ген.-майор Явор Матеев.

Той каза, че със силите и средствата, с които разполагат, с подкрепата на държавата, с реализирането в ускорени темпове на няколко важни проекта и леко увеличение в личния състав, СКСО са готови да изпълнят поставените задачи.

Снимка: БТА

Всеки ден подобряваме оперативните способности на българските специални сили да планират и изпълняват реални операции, когато се наложи, каза още Матеев.