Министърът на отбраната Тодор Тагарев обяви, че изпълнението на решението за помощта за Украйна е в процес на организация, а украинската посланичка Олеся Илашчук благодари за нея. 

В отговор на журналистически въпрос при участието на Тагарев във форум на Съюза на офицерите от резерва "Атлантик", той каза, че Украйна първо ще получи това, което ѝ е най-необходимо. 

"Помощта, която се оказва на Украйна, е насочена не само да осигури моментните потребности за водене на бойни действия, а да гарантира, че в дългосрочен план въоръжените сили на страната ще постигнат много високо равнище на оперативна съвместимост с НАТО".

Тагарев даде пример с Финландия, чиито въоръжени сили преди приемането ѝ в НАТО бяха напълно оперативно съвместими с тези на НАТО. Той предполага, че на почти същото ниво ще бъдат и въоръжените сили на Украйна, но въпросът е кога ще приключи войната. 

Попитан дали подкрепя членството на Украйна в НАТО, министърът потвърди и каза, че е участвал в изготвянето на националната позиция по темата. Подкрепя и създаването на съвет НАТО - Украйна, което е едно по-високо равнище на взаимоотношенията между НАТО и Украйна. "Членството на Украйна в НАТО няма да се случи сега, а когато условията позволят, основното условие е да не се води война на украинска територия", заяви Тагарев. По думите му другите условия са върховенство на закона, демократични механизми, граждански контрол. "Украйна, през всички изпитания, през които минава в момента, много решително ще се справи, ако има остатъчни проблеми", смята министърът. 

По повод на политическата декларация на Народното събрание за подкрепа на членството на Украйна в НАТО Тагарев каза, че текстът е добър и се надява да получи максимално широка подкрепа. Според него има много широко разбиране, че трябва да има процес на задълбочена, ускорена подготовка за членството на страната в Алианса. 

Помолен да коментира обсъждания за даване на гаранции за сигурност на Украйна, но не от НАТО, а от определени страни-членки, министър Тагарев каза, че този въпрос не е дискутиран в момента. Тези разговори се водят на двустранна основна, не сме били част от такива разговори и нямаме непосредствени намерения да ставаме част от такива разговори, подчерта Тагарев.

Той каза, че на Срещата на Върха на НАТО във Вилнюс се очаква да бъдат утвърдени новите планове за действие на силите на НАТО и новата командна структура и като част от нея се предвижда към момента да има дивизионен щаб от сухопътни войски на наша територия. Вече мислим за реализацията - къде и как ще бъде изграден, посочи министърът на отбраната. 

Министърът на отбраната Тодор Тагарев

Снимка: БТА

Той участва във форум, организиран от Съюза на офицерите от резерва "Атлантик", за поуките от войната в Украйна, за подготовка, превъоръжаване и изграждане на съвременни способности на Българската армия. Пред журналисти извън тази тема той каза, че Министерството на отбраната е в контакт с президентството и подчерта, че двете институции, изпълнителната власт и президентската институция трябва да работят заедно, защото работят в един и същи интерес. 

Посланикът на Украйна у нас Олеся Илашчук благодари за военната и военнотехническата помощ за Украйна. "В тези турбулентни дни, когато украинската нация се сблъсква с руската агресия, тази помощ е ключова за нас", каза тя и допълни, че тази помощ е източник на вяра за украинците и помага да запазят националното си достойнство, както и да бъдат суверенна държава. 

Олеся Илашчук посочи още, че Русия продължава своя ядрен шантаж, като застрашава ядрената безопасност на територията на Украйна. "Илюзия е това, че може да има деескалация на конфликта чрез мирни преговори", смята посланичката. 

Тя призова да продължи осигуряването на военна и военнотехническа помощ, в частност бойни самолети, а военната индустрия трябва да помага на военната индустрия на Украйна. "Трябва да бъде създаден трибунал за военнопрестъпниците и да бъде засилен режимът на санкции срещу Русия", коментира още Илашчук. 

"След две седмици във Вилнюс Ви призовавам да изразите своята подкрепа за членството на Украйна в НАТО", каза още украинската посланичка.

Председателят на комисията по отбрана към 49-то НС Христо Гаджев и посланичката Олеся Илашчук

Снимка: БТА