Заместник-председателят на Европейската комисия Франс Тимерманс припомни днес, че самият той е бил жертва на свещеник педофил, и призова Католическата църква да не оставя подобни престъпления ненаказани, предаде Франс прес.

"На първо място, както казах публично в Холандия, казвам на други жертви: не се срамувайте. Вината не е ваша. Не сте направили нищо лошо", заяви холандецът Тимерманс пред журналисти във Варшава.

"На моята Католическа църква казвам: уверете се, че няма безнаказаност, анализирайте проблема, както направиха други Църкви в други страни, стигнете до дъното на нещата", призова заместник-председателят на Европейската комисия. Тимерманс подчерта, че "ако някои са извършили престъпни деяния", те трябва "да бъдат съдени".

В началото на века 58-годишният Тимерманс, който сега е кандидат да наследи Жан-Клод Юнкер начело на ЕК, разкри, че на 13-годишна възраст е станал жертва на американски свещеник.

Той заяви, че би искал Католическата църква по цял свят да премине процес на прозрачност и помирение, както в Южна Африка след апартейда. Църквата се нуждае от това, "но ако искаме прошка, и това е личният ми опит, прошката идва, ако има признаване на вината. Така стана в моя случай", подчерта Тимерманс.

Броени дни преди изборите за Европейски парламент педофилията сред свещениците стана една от основните теми в обществения дебат в Полша, след публикуването на документалния филм на братята Томаш и Марек Секелски "Само не казвай на никого", отбелязва Франс прес.

Филмът вече е гледан над 21 милиона пъти.

Според анализаторите шокът, предизвикан от филма, може да навреди на управляващата консервативна партия "Право и справедливост" (ПиС), която е много близка до Църквата. В момента тя се ползва със същата популярност като коалицията на няколко опозиционни партии.

Като ответна мярка миналата седмица ПиС прие закон, увеличаващ наказанията за педофилия, и обяви създаването на анкетна комисия за разглеждане на всички случаи на педофилия, а не само тези, в които са замесени свещеници.