Най-големият тест къде са клубовете по интереси и т. нар. икономически мнозинства в Столичния общински съвет ще бъде назначаването на надзорите на общинските дружества. Това коментира пред NOVA кметът на София Васил Терзиев, след като на 8 февруари опозицията взе повечето комисии в СОС.

Последното гласуване на столичните общинари Терзиев нарече "опит да има спирачка за всичко, което правят ПП-ДБ и "Спаси София". "Едно от нещата, които са много важни и върху които няма да имаме такъв контрол, какъвто би ни се искало при настоящото разпределение в общинския съвет, е какво ще се случи с общинските дружества - тази огромна част от общинската икономика, като Центъра за градска мобилност и други", даде пример Терзиев.

На въпрос ще може ли да направи сериозни промени в ЦГМ, където започна одит, без да има сериозно мнозинство зад гърба си, кметът заяви, че екипът му ще продължава да търси проблеми и да дава гласност.

"Разпределението на това кой за какво отговаря налага Общинският съвет да задвижи реформата, тъй като той назначава надзорите на тези дружества, а те имат участие към това какво се случва в дружеството, назначаването на директори. Aко искаме пълна ревизия, тя не може да стане без за това да има желание от страна на СОС.

Tова ще бъде най-големият тест къде са клубовете по интереси, икономическите мнозинства. Така че, следете внимателно какво се случва в търговските дружества, тъй като на много от хората в надзорите им изтича мандатите и трябва да се избират нови".

Терзиев декларира, че ще търси и медийна подкрепа: "Дори да не ни е лесно, ние пак имаме инструменти. Кметът има трибуна. Когато една идея е добра и е обоснована, ще се наложи на другата страна да обяснява защо я бламира. Прозрачността лекува най-добре всички недъзи. Това, което можем да направим, е да даваме гласност. Някои идеи ще се реализират по-трудно, отколкото би ни се искало, но вярвам, че крайният резултат ще е положителен. Защото ще има по-голяма прозрачност в това, което прави общината".

На въпрос за напускането на Любо Георгиев от "Екипът на София", след като по неофициална информация стана ясно, че нямало да може да бъде сменен главният архитект на столицата, Терзиев отговори: "Гласуването на организационната структура е в правомощията на Общинския съвет. За момента главен архитект е арх. Здравко Здравков, но смятаме да проведем конкурс, когато бъде приета организационната структура".

На критиките на Георги Георгиев от ГЕРБ, който заговори за разпад на екипа на Терзиев, кметът отговори, че "драматизмът му е ненужен".

"Това, което правихме месеци наред, е да оправяме проблемите, които заварихме, с ВиК проектите. Така че ми е изключително неприятно да слушам подобни изказвания как те били поели тежкия кръст, как те се били жертвали в София, да слушам неистини как 10 дни преди избора сме имали един кандидат - това просто не е вярно, коментира Терзиев.  

"Някои хора имат проблем да говорят неверни неща. Имахме и други кандидати, и предложение за ротация, имахме всичко на масата. Това, което нямахме, бе желание от страна на ГЕРБ в продължение на два месеца да седнат да говорим. Защото тяхната цел е била, е и ще бъде да докажат, че ние не можем да управляваме. Това се вижда във всяко тяхно интервю", смята Терзиев. Тази игра била част и от националната политика, но ГЕРБ не можели да преживеят загубата на София и това, че е гласувано доверие на друг да направи нещо за града. Затова всеки ден обяснявали как ПП-ДБ-СС не могат да се справят.

Като пример Терзиев даде почистването на София. Със 70% повече се чистят тротоари, отколкото когато и да било по времето на Йорданка Фандъкова. Глобяваме 8 до 10 пъти повече. Тоест - чистим повече и глобяваме повече, допълни той. Същото било и при извозването на боклука, а преливащите кофи били намалели значително.

"Нали не умеем да управляваме?! Все на късмет ни се получава, та на късмет започнаха да намаляват боклуците и да се променя графикът за почистване, да стиковаме по-добре нещата". 

За строежа на 60-метрова кула до мол "Парадайз" кметът обясни, че се работи по организацията на движението около търговския център. Относно сградата, това бил един от наследените проблеми.

"Търсим инструменти, с които да въведем в ред подобно строителство, което утежнява все повече някои райони. Понякога трябва да се съобразиш с всички тези недобри решения и да си още по-амбициран с това, което следва".

Терзиев заяви още, че не очаква нови избори за общински съветници или за кмет, но ако има такива, от ПП-ДБ-СС ще се съобразят с решението на съда.

"Ако има някой ощетен, това съм аз, защото моят брой гласове би нараснал при преброяване. Но това не е фокус на мен и на екипа, ние се борим с ежедневните проблеми на София и когато дойде решението на съда, ще се съобразим с него".