Инфарктно второ заседание за избор на председатели, зам-председатели и членове на комисии в СОС.

Изненадващо Карлос Контрера от ВМРО предложи доклад за попълването на комисиите, като най-важните бяха разпределени на ГЕРБ, БСП, ИТН и отцепниците от "Възраждане", съобщи "Фокус". Контрера предложи финансовата комисия да е от 17 души, а неин председател да е Димитър Вучев от ГЕРБ-СДС.

Тази за устройство на територията пък да се оглави от Севделина Петрова от отцепниците от "Възраждане". В нея също ще са 17 общински съветници. Нейният съпартиец Красимир Гълъбов пък да оглави околната среда.

Предложи Мирослав Боршош от ГЕРБ-СДС за председател на комисията по образование и култура. Икономиката пък да се оглави от Прошко Прошков от същата политическа група. Ваня Григорова от "БСБ за България" пък да е за шеф на здравната комисия. Социалистите да вземат и ключовата комисия по транспорт, която да се оглави от Иван Таков.

За председател на енергийната пък се предлага Димитър Данаилов от ИТН.

Освен това се предложи повечето комисии да са от 17 човека, за да не могат ПП-ДБ-СС да имат мнозинство.

Комисиите, които се предложиха на ПП-ДБ-СС са ред и сигурност с председател Веселин Калановски, младежта и спорта за Димитър Шалъфов, туризъм - Цветелина Заркин, противодействие на корупцията -Бонка Василева, правна с председател Димитър Петров и връзки с гражданите - Благовеста Кенарова.

"ПП трябва да разберат, че трябва да има баланс. Не може да дойдеш на преговори и да поискаш 5-те най-сериозни комисии да са с твои председатели. А в същото време да си малцинство. Така не се прави в тази ситуация", заяви Карлос Контрера, общински съветник от ВМРО.

От ПП-ДБ-СС се опитаха да прекратят заседанието, но не успяха.

Ето какво заяви Борис Бонев след заседанието: "ИТН и "Синя София" си направиха новото мнозинство, така че честито. Само си представете каква наглост е да предлагат за заместник-председатели на комисии хора от нашата група, които дори не са ги питали. Да не говорим, че всичко, което е момента се случва е в нарушение на правилника, тъй като там ясно е записано, че до 19:00 ч. трябва да приключи заседанието, вече е след 21 ч. Отделно докладът, с който бяха предложени от господин Контрера членове, председатели и зам.-председатели на комисии, на практика до подлагането му вече на дискусии не беше достъпен за по-голямата част от съветниците в системата и също не отговаря на правилника за необходимия брой часове преди неговото разглеждане да бъде внесено. Много ясно си проличава къде е сглобката и договорката. Много ясно си проличава какъв ще бъде техния маниер да управляват през следващите четири години."

Столичните общински съветници удължиха заседанието си до 23:00 часа днес. Предложението беше направено от общинския съветник Георги Георгиев от ГЕРБ. То беше прието с 32 гласа "за", а "против" се обявиха 24, един се въздържа. Предишното решение беше да заседават до 21 часа. 

В 22:00 часа ПП-ДБ-СС напуснаха заседанието, след като предложените от тях промени за комисиите не бяха приети. Те останаха недоволни от разпределението на комисиите, след като от общо 14 получиха само една. Следващото заседание на СОС ще бъде на 22 февруари.

След като ПП-ДБ СС напуснаха залата, така поискаха да спре работата на съвета. Случи се нещо безпрецедентно, отказаха всички ръководни постове в комисиите, абдикираха от управлението на София, въпреки че избрахме техния председател на СОС, заяви Георги Георгиев от ГЕРБ. Гласувахме всички комисии, а в над 90% от случаите те се отведоха и отказаха да поемат постове. Много трудно се работи, когато най-голямата група в СОС се фръцна и си тръгна, добави той.

Направихме невъзможното и дори направихме компромис с гласуването на председател на Общинския съвет, дори да не е било наша работа, винаги измъкваме ситуацията, заяви Иван Таков от "БСП за България". Той посочи, че е призовал за разум от всички и подчерта, че днес в залата не е имало такъв. Имаше няколко часа заседание да могат да се разберат колегите за комисиите, заяви той. Заседанието на Общинския съвет се превърна в един цирк, заяви Таков. Според него градът не печели от това.

Тук не сме дошли да се сърдим, бяха направени компромиси от всички страни, включително с избора на временния председател. По думите му е било резонно да се направи компромис от страна на най-голямата група по отношение на комисиите.

Сформира се голямата сглобка в СОС - ПП-ДБ СС, ГЕРБ, БСП и "Синя София", а оттам нататък се сформира още една сглобка - на ГЕРБ, БСП и "Синя София" срещу ПП-ДБ СС, заяви Деян Николов от "Възраждане". Предложението на Карлос Контрера в най-важните комисии - Бюджетна и Архитектура и благоустройство са премахнати. Подкрепяме решения, които са в наша полза, посочи той.

Ако говорим чисто математически при разбирателството за разпределение на комисиите, колегите от ПП-ДБ получиха колкото им се пада по брой и като постове на председатели на комисии и като зам.-председатели на комисии, каза общинският съветник от ИТН Пламен Данаилов. Това, че те решиха да оттеглят номинациите си е тяхно решение, а защо не го искат трябва да попитате тях. Получи се така, че ГЕРБ получиха още един пост за председател на комисия, извън математическата форума, около която всички имахме съгласие, коментира Данаилов. Той допълни, че от ИТН са получили една комисия.

 

По-рано за председател на СОС бе избран Цветомир Петров от "Продължаваме промяната - Демократична - България" и "Спаси София" . Това се случи на осмото заседание.  Петров ще е на поста временно - до края на политическия сезон, който завършва с последната юлска сесия. Избрани бяха и петима заместник - председатели -  Бойко Димитров от "Продължаваме промяната - Демократична България" ("Спаси София"), Георги Георгиев от ГЕРБ-СДС, Диана Тонова от "БСП за България", Вили Лилков от "Синя София", Севделина Петрова от "Възраждане".