Това пише британският всекидневник „Експрес” под заглавие „ЕС признава заговор за федерална свръхдържава”. Публикацията подсказва, че във Великобритания набира скорост кампанията за референдума „за” или „против” т.нар. Брекзит – излизане на страната от Европейския съюз.

Джани Питела, лидер на социалистическата група в Европейския парламент, твърди че атаките в летището и метрото на белгийската столица са показали необходимостта от още по-тясна интеграция на 28-те страни членки на блока.

Той призова също да бъде основана „Европейска разузнавателна агенция”, за да се укрепи защитните възможности на ЕС против екстремисти.

Неговият изблик извади на бял свят амбициите за европейска свръхдържава, хранени от много поддръжници на ЕС. Тези амбиции подчертават дългосрочните опасности от продължаващата обвързаност на Великобритания с Брюксел.

Забележките на Питела са в интервю за новинарския сайт на ЕС „Юректив” (Euractiv).

Той казва: „Парадоксално, би могло да се окаже, че терористичната заплаха и миграционната криза са подходяща възможност Европа най-сетне да се превърне в пълноценен политически съюз.”

„Колкото по-скоро разберем, че всички ние се нуждаем от по-голяма европейска интеграция, толкова по-добре ще можем да браним сигурността и свободата на гражданите”, каза политикът, чийто Прогресивен алианс на социалистите и демократите е втората по-големина политическа формация в Европейския парламент.

„Пред лицето на трагедии като тези, които се случиха в Париж и Брюксел, европейските лидери би трябвало да остава настрана тяхната национална себичност и да се подготвят да мислят и действат различно”, подчертава той.

Питела казва, че лидерите от ЕС „трябва да създадат Европейска разузнавателна агенция”, за да укрепят сътрудничеството между европейските шпионски мрежи в битката против екстремизма.

Той твърди, че по-тесните връзки в ЕС са „единственият отговор” на растящата заплаха за сигурността: „Може да отнеме известно време, но единственият възможен отговор на тези предизвикателства е повече Европа и по-политическа Европа”.

Робърт Оксли, говорител на организацията за предстоящия референдум „Гласувай за напускане”, коментира, че за „адвокатите на ЕС” няма граници, когато „прокарват целите си за по-голяма политическа интеграция”.

„Във всяка криза – каза той – ЕС има само един отговор, повече власт и пари за Брюксел. Ако ние гласуваме за оставане в съюза, можем да очакваме много повече политически посегателства.”

„Ето защо е по-сигурно да се гласува „Напусни” и тези 350 милиона паунда (445,4 милиона евро), които всяка седмица връчваме на Брюксел, да се изразходват за нашите приоритети, не за техните”, заключи Оксли.

Твърденията на Питела противоречат на редица експерти по сигурността, които смятат че извън ЕС Великобритания би била в по-голяма безопасност.

Бившият шеф на МИ 6 (разузнаването) сър Ричард Диърлъв предупреди миналата седмица, че различните разузнавателни звена на ЕС имат тенденция да допускат изтичане на информация.

Той добави, че ако ги няма правилата на ЕС за свободно движение, би укрепнала сигурността на Великобритания. Друга мярка в същата посока според него е да се вдигнат някои ограничения, налагани от европейските норми в сферата на човешките права.

Бившият министър на вътрешните работи лорд Майкъл Хауард насочи вниманието към Шенгенското споразумение на ЕС, премахнало граничните проверки на континента. То според него е равнозначно на окачването на табела „Добре дошли, терористи!”.