Ще предприемем мерки срещу говора на омразата в Северна Македония, както винаги сме го правили. Това заяви пред журналисти в Народното събрание министърът на външните работи в оставка Теодора Генчовска, съобщи БТА.

"Мерките ще бъдат дипломатически - привикване на временно управляващия посолството им, връчване на протестна нота и т.н.", коментира тя.

"Те просто трябва да убедят тяхното общество какво да направят по отношение на предложението на Френското председателство на Съвета на Европейския съюз", допълни още министърът на външните работи в оставка.

Генчовска посочи още, че много от държавите членки на Европейския съюз вече говорят за разделяне на Република Северна Македония от Албания по пътя им за членство в Съюза. "Това е процес, базиран на конкретни резултати. Всичко зависи от самите тях", каза още Теодора Генчовска за европейската интеграция на югозападната ни съседка.

В Скопие бяха проведени четири последователни протестни акции срещу предложението на Френското председателство на Съвета на ЕС за преговорна рамка. Във вчерашния ден протестиращите направиха опит да влязат в сградата на парламента.

Генчовска бе изслушана днес пред Комисията по външна политика, където отговаряше на актуални въпроси пред народните представители. Изслушването се проведе при закрити врата.