Писмото е изпратено до президента, омбудсмана, премиера, председателите на СЕМ, СБЖ, председателите на парламентарни групи в Народното събрание, до Асоциацията на европейските журналисти, както и до председателството на ЕП и ЕК в България, съобщиха от партийния пресцентър.

Причина за реакцията е заявеното намерение на зам.-председателя на ПГ на ГЕРБ депутатът от ГЕРБ Красимир Велчев да се работи върху нов медиен закон. В петък той заяви, че е недопустимо партии и депутати да имат медии.

Според представителите на "Алфа" единствена цел на новото законодателство е спирането на тяхната телевизия.

"Телевизия "Алфа" е единствената медия с ясна и прозрачна собственост и финансиране, зад нея не стоят неясни капитали, скрити зад офшорни фирми, тя има лиценз от СЕМ и отговаря на всички изисквания на българското законодателство", се казва в писмото.

Според авторите заявените намерения за спиране на телевизия "Алфа" от управляващата коалиция ГЕРБ и Реформаторски блок, Патриотичен фронт и АБВ са безпрецедентна репресия върху медията и налагане на груба цензура. Това е потъпкване на свободата на словото и връщане на България във времена, когато репресиите срещу журналисти са били ежедневие, а свобода на словото не е съществувала, пишат още от партийната телевизия.

"Репресиите и политическият натиск срещу "Атака" вече са в ход. Управляващите партии наложиха цензура върху печатното издание на партията - вестник "Атака". По нареждане на председателя на Народното събрание Цецка Цачева от ГЕРБ, е забранено вестник "Атака" да се разпространява в кулоарите на Народното събрание", завършва писмото.

Засега няма коментар от ГЕРБ.