Въпреки че Антонио Таяни отложи за 1 април гласуването на пакета "Мобилност", стотици превозвачи решиха да осъществят планирания протест. Днес едновременно в Страсбург и в София се изразява недоволството от готвените промени по инициатива на френския президент Еманюел Макрон.

Най-многобройни пред ЕП са превозвачите от България и Румъния. Подкрепят ги техни колеги от Литва и Словения. Протестиращите носят жълти жилетки и развяват знамената на страните си. За да подкрепят превозвачите ни на протеста са президентът на ПЕС Сергей Станишев, както и евродепутатите Андрей Новаков, Асим Адемов, Ангел Джамбазки, Филиз Хюсменова, Андрей Ковачев, Илхан Кючук и Момчил Неков.

По данни на бранша в България има около 17 хил. транспортни фирми и 66 хил. камиона. Пряко заетите са 120 хил. души. Всички те се чувстват засегнати от пакета "Мобилност" и най-вече от точката, която ги задължава да се прибират периодично в България.

Паралелно с протеста в Страсбург, такъв се провежда и в София. Представители на 12 000 родни транспортни фирми с международен лиценз се събраха по обед пред храм-паметника "Св. Александър Невски". След това те се отправиха към сградата на Европейската комисия в София, където спряха движението по ул. "Раковски".