Татяна Дончева коментира пред БНТ сложната политическа ситуация у нас. "Допускам, че преговорите започват отначало. Смятам, че също така ще се съобразим, че има много малко време, може би трябва да преосмислим дали "мутри вън" трябва да продължи да съществува в името ни, защото то дава възможност за атаки срещу нас, които можем да си спестим", заяви в "Денят започва с Георги Любенов" лидерът на "Движение 21", част от коалицията "Изправи се! Мутри вън!".

Според нея ГЕРБ е първа политическа сила, но е загубила изборите, защото никой не иска да си партнира с нея. "ГЕРБ не е готова да се изправи срещу бизнесмени като Илчовски, които не са един или двама, и се брани като ранено животно с всякакви средства, които видяхме в миналия петък в Комисията по ревизия. Събраните в парламента политически сили, които условно казано бяха разделени, трябваше да сложат началото на ликвидирането на ГЕРБ като политическо явление. Носещата конструкция на тази промяна трябваше да бъде втората политическа сила", смята Дончева.

Според нея тази втора политическа сила "Има такъв народ" очевидно не е готова. "В моите очи това е много странно образувание. Няма политическа формация, лидерът на която да не общува със собствените си депутати, да произнася едни странни изречения в интервюто си за Петър Волгин. Моите впечатления са, че хората които са там, нямат собствена воля, а се ръководят от командите, които получават", коментира тя.

По думите ѝ резултатите от изборите и ходът, и поведението на този парламент показват, че Борисов не е неуязвим, че има възможности "тази ерозия да продължи и да бъде той изчегъртан".

Дончева смята, че служебното правителство и изминалите скоро предсрочни избори ще отхлабят финансовата примка върху бизнеса. "Смятам, че част от бизнеса ще се ослуша дали да продължи да подпомага Борисов. Смятам, че ВМРО, патриотите и Марешки са в една степен лишени от финансов ресурс. Не е лесно да отидеш два пъти на избори, след като си купувал гласове, използвал си един ресурс и си го изхарчил до край. Вижте Марешки какви разходи направи за два месеца и ще видите, че няма как да го повтори", коментира Дончева.

Според нея обстоятелството че "Има такъв народ" не успяха да реализират възможностите, които имат, ще накарат част от гласувалите за тях да мислят може ли да им възложат ролята на носеща конструкция. "Тези седмици дадоха възможности за общи действия с "Има такъв народ" и с "Демократична България", които показаха, че предразсъдъците които са ни разделяли досега, са прекалено хиперболизирани, че в името на промяната на България общи действия са напълно възможни, допустими, резонни и реално осъществими", каза още Дончева.