Категорично препоръчвам да не се прикрива информация за нередности, но и да не се хвалим с това, което установяваме. Така земеделският министър Десислава Танева пред bTV отрече обвиненията, че препоръчва да се мълчи за измами с евросредства.

Думите й бяха публикувани в сайта "Биволъ" от видео среща с производители на зеленчуци, в което земеделският министър призовава да "се придържат, че няма измами, иначе и това финансиране ще бъде спряно".

"50% е проверката, а 5% е изискването по регламент. 10 пъти повече проверки и това е работа, която започна още миналата година. Не става въпрос за доверие, а за пълна увереност, че бюджетните средства на европейския и българския данъкоплатец се изплащат правилно. Имахме сигнали за измами и по мое решение проверките са завишени. Никога не съм смятала, че трябва да се хваля за тези проверки", коментира Танева.

Земеделският министър уточни, че проверки са правени по програмата за "Обвързана подкрепа", по която има малко над 20 000 бенефициенти. При 3 400 лица средства не са изплатени заради открити нередности.

"В обществото ще се получи усещане, че хората, които работят в земеделието не са достатъчно коректни, а това не е така. В никакъв случай не съм искала това да остава петно на бранша. Срещата, от която се вади записът, е за мерките за подкрепа на сектора и допълнителни средства. Даже започва за това, че и по бързата подкрепа имат по-висока ставка", посочи ресорният министър.

Тя беше категорична, че всички проверки и откритите нередности са отчетени пред Европейската комисия.

Танева коментира и обвиненията на организационния секретар на Асоциация "Български пипер" Георги Василев, който заяви, че в България се разпределят милиарди без особени проверки.

Земеделският министър отговори, че когато плащането на земеделците с нередности е спряно, остават повече пари за работещите в сектора.

"Скандалът не е заметен, няма мандат, при който да е работено на по-висока извадка за проверка. Това е в полза на данъкоплатеца. Те отиват при този, който работи. Браншовите организации имаха искане за по-високи проценти финансиране. Това не е нещо ново, това е професионален дебат, просто една реплика се вади извън контекста", коментира още тя.

От своя страна пред Нова телевизия вицепремиерът Томислав Дончев заяви, че не трябва земеделският министър да подава оставка.

"Това е недобра реплика на министъра, но министърът не извършва проверки, а одиторите. Когато дойдат европейските одитори да те проверят, е по-добре ти преди това да си открил грешките. Дори в режим на откровен разговор такива неща не се говорят от министър. От реплика пари не могат да се спрат, но пари се спират, когато има нарушение. Разговарях с Танева, каза, че нейната реплика е извадена извън контекста", добави Дончев.