България още не е изпратила обещаните на Украйна и гласувани от НС БТР-и. Това се разбра по време на заседанието на парламентарната комисия по отбрана, където военният министър Тодор Тагарев каза, че вече е ясна логистичната част, но не и въпросът кой ще плати тази процедура.

"Вече е ясно кой къде ще ги товари, къде ще ходят. Това си е пак една много сериозна логистична операция. Знаем и сумата, която е необходима. Би била поносима за нашия бюджет, но първо пробваме варианта в този формат "Рамщайн" - дали някой друг наш съюзник няма да каже - а, това е много хубава идея, аз ще платя транспорта. Нали, ако няма такъв желаещ, ще търсим други варианти, ще търсим финансиране. Ако е необходимо, ще се обърнем и към вас", заяви Тагарев пред парламентаристите.

От думите на ген.-лейтенант Михаил Попов, заместник-началник на отбраната, стана известно, че около два месеца би отнела доставката на машините.

"Трябва да имаме добре обмислена обща политика за увеличаване на възнагражденията в системата за сигурност", каза още министърът на отбраната Тодор Тагарев при изслушването в ресорната парламентарна комисия. Той обясни, че има предвидени средства за увеличение в армията, но колко ще бъде то и кога ще се случи, трябва да се реши по единен начин за целия сектор. Тагарев добави, че очаква увеличението да бъде със задна дата.

Министърът съобщи също, че вече се приема първата партида от обновени боеприпаси, произведени от "ВМЗ-Сопот" в изпълнение на решение на Народното събрание. Тагарев добави, че министерството има и друга процедура за обновяване на боеприпасите на армията, като е било изпратено писмо до доставчиците, като някои са отговорили, други не, заради това е изпратено и напомнително писмо. Той отбеляза, че ведомството разполага с няколко десетки милиона лева за обновяване на боеприпаси.

"Доволен съм от изпълнението на бюджета за миналата година, той е около 99.7% изпълнен. Няма средства, които са харчени не по правилата. Всеки един изхарчен лев подлежи на проверка, одит и контрол", коментира в отговор на друг депутатски въпрос министърът, цитиран от БТА.