България е сред държавите от НАТО, които тази година постигат целта за разходи за отбрана, равни на два процента от БВП и във всяка от следващите години до 2032 г., в някои дори повече. Това съобщи министърът на отбраната Тодор Тагарев пред български журналисти в Брюксел, където участва в заседанието на своите колеги в централата на пакта.

За 2026 г. имаме сериозни плащания по сключени вече договори, тогава бюджетът е по-висок, около 2,4 на сто от БВП, посочи той. Трябва да тръгне процесът на превъоръжаване по-мащабно, трябва да наваксаме изоставане от десетилетия, поясни министърът. Значителна част от този бюджет, около 1/3, е за инвестиране в нови способности и това се посреща доста добре от нашите съюзници, добави Тагарев.

По повод изявленията за военните разходи на страните в НАТО на бившия президент на САЩ и кандидат за нов мандат Доналд Тръмп, министърът коментира, че Тръмп е в предизборна кампания. Това беше негова позиция и когато беше президент, тя е напълно разбираема, заяви Тагарев. Той уточни, че всички страни от НАТО приеха преди 10 години решение да постигнат разходи за отбрана, равни на два процента от техния БВП. Това, че някои още не са достигнали тези два процента, е обезпокоително, тъй като трябва заедно да споделяме бремето, добави министърът.

В НАТО ангажиментът е категоричен и тази сутрин няколко пъти беше повторено, че нито един квадратен сантиметър от територията на НАТО няма да бъде допуснато да бъде даден на някой друг, на страна агресор примерно, заяви Тагарев.

По повод очакваната правителствена ротация Тагарев посочи, че е поканен в кабинета от премиера Николай Денков. Работим изключително добре с него и вицепремиера Мария Габриел, допълни той.