Министър-председателят акад. Николай Денков свиква извънредно заседание на Съвета по сигурността към Министерския съвет по повод внесения в Народното събрание проект на Закон за изменение на Закона за контрол по прилагане на ограничителните мерки с оглед на действията на Русия, дестабилизиращи ситуацията в Украйна.

То ще се проведе в 8:00 ч. на 16 ноември, четвъртък.

За участие в заседанието са поканени и председателят на Народното събрание Росен Желязков, председателите на комисиите в парламента по енергетика - Делян Добрев, по външна политика - Бойко Борисов, по въпросите на Европейския съюз, Шенгенското пространство и Еврозоната - Кирил Петков, и по икономическа политика и иновации - Хамид Хамид.

Фокус на заседанието ще бъде оценката на последиците и рисковете за националната сигурност на Република България при евентуално приемане на проектозакона, който предвижда отмяна в тридневен срок на предоставената от Съвета на ЕС дерогация за преработката на руски нефт от българската рафинерия.

Доклади по темата ще представят компетентните органи - Държавните агенции "Национална сигурност" и "Разузнаване", както и Служба "Военно разузнаване".

Миналата седмица председателят на комисията по енергетика Делян Добрев (ГЕРБ-СДС) съобщи във Фейсбук, че е внесъл ново предложение в Народното събрание за отмяна на дерогацията на "Лукойл", припомня БТА. Темата коментираха след това и другите политически сили в парламента. От ГЕРБ-СДС и ДПС се обявиха за бързото отпадане на дерогацията, а "Продължаваме промяната-Демократична България" са на мнение, че това може да се случи най-рано през март.