Подкрепете най-накрая отнемането на дерогацията, която знаете, че финансира "Вагнер", Путин и неговия режим, призова в декларация в парламента от името на ПГ на ГЕРБ-СДС Делян Добрев, който е и председател на парламентарната енергийна комисия, отбелязвайки, че апелът му е най-вече към "Демократична България".

Поводът за нея е публикация, по темата "Лукойл" в "Политико" въз основа на доклад на Центъра за изследване на демокрацията.

Добрев припомни, че от година и половина ГЕРБ-СДС обясняват, че от дерогацията печели само режимът в Кремъл, а сметката я плаща българинът.

Днес това ни го казаха и от "Политико" на базата на редица международни изследвания и изведнъж става новина, коментира председателят на енергийната комисия. Днес "Политико" ни каза, че средствата само за последните шест месеца, изтекли от джоба на българския потребител към режима на Путин, са достатъчни да финансират паравоенната групировка "Вагнер" за една година, продължи той.

Българският потребител плаща бензина и дизела колкото струва и в другите държави - нещо повече, ако извадите от крайната цена на горивата у нас, от тези 3 лв., акциза и ДДС и ги сравните с другите страни от ЕС, ще видите, че към момента има 12 държави, в които бензинът е по-евтин, отколкото в България, включително в Германия, която не купува евтин руски петрол, каза Добрев. Това, по думите му, е доказателство, че цялата полза от тази дерогация е за Русия.

Делян Добрев припомни, че преди войната в Украйна половината петрол, който купува рафинерията, е бил руски, половината - неруски, след началото - 94 процент е руски. Интересно къде отива този петрол, защото от тази година Украйна не купува от България, тъй като горивата са с руски произход, къде отиват 45 милиона барела руско гориво - отиват из целия свят, коментира Добрев.

Депутатът посочи, че днес премиерът Николай Денков, след срещата си с европейския главен прокурор Лаура Кьовеши, е коментирал пред журналисти, че голяма част от този доклад е била известна и преди това, и няма особена изненада.

"Г-н Денков, ако има схема, кой е създаде, кой я допуска? И не само това - кой си къса ризата всеки път, когато ние внесем тук отмяна на дерогацията? Кой тича с оставката във вътрешния джоб в парламента да казва "пипнете ли дерогацията, си подавам оставката", което вече звучи - "пипнете ли ми схемата за заобикаляне на санкциите, аз си подавам оставката", заяви Делян Добрев.