Председателят на комисията по енергетика Делян Добрев съобщи във Фейсбук, че е внесъл ново предложение в Народното събрание за отмяна на дерогацията на "Лукойл". "Внесох ново предложение за прекратяване на дерогацията на Лукойл в тридневен срок! Ха да ги видим сега...", написа той.

Депутатът е депозирал днес законопроект за изменение на Закона за контрол по прилагане на ограничителните мерки с оглед на действията на Русия, дестабилизиращи положението в Украйна, сочи справка на сайта на Народното събрание, информира БТА.

Предлага се в тридневен срок от обнародването на промените в "Държавен вестник" Министерският съвет да отмени дерогацията. Посочва се, че от отмяната на дерогацията "Лукойл Нефтохим Бургас" АД трябва изцяло да преработва петрол с неруски произход. Предвидено е Агенция "Митници" да следи за изпълнение на задължението.

По-рано днес пред журналисти в парламента Добрев обяви, че ще внесе отново предложение за отмяна на дерогацията. Темата коментираха и от другите политически сили в парламента. От ГЕРБ-СДС и ДПС се обявиха за бързото отпадане на дерогацията, а "Продължаваме промяната-Демократична България" са на мнение, че това може да се случи най-рано през март.

Преди ден европейското издание "Политико" написа, че ЕК ще поиска обяснения от страната ни заради данните за износ на руски петрол чрез рафинерията в Бургас. Днес говорител на Комисията заяви, че Брюксел не води наказателна процедура срещу страната ни.

"В контакт сме с българските власти по приложението на европейските санкции така, както и с останалите държави от ЕС. Нямам какво да кажа изобщо за предприето разследване", заяви днес говорител на комисията на пресконференция в отговор на въпроси.

По този повод по-рано днес в парламента ГЕРБ-СДС и ДПС настояха за отмяна на дерогацията веднага. ПП-ДБ пък смятат, че отмяната ѝ може да стане най-рано през март и призовават Националната агенция по приходите и Агенция "Митници" да разследват сделките на "Лукойл" в периода, в който компанията се е възползвала от правото на дерогация.

Опозиционните сили - "БСП за България", "Има такъв народ" и "Възраждане" подкрепят дерогацията. От "БСП за България" настояха за отговор на въпроса дали правителството е подпомагало "Лукойл" да нарушава дерогацията, предаде БТА.

Преди година финансовият министър Асен Василев поиска страната ни да се възползва от правото на дерогация пред ЕК. Година по-късно Европейската комисия ще иска обяснения от България за "вратичка", от която се е възползвала "Лукойл" при упражняването правото на дерогация.