Гуцанов заяви пред Дарик, че е доволен от решението на съда в Страсбург, с което осъжда България да му заплати 40 000 евро заради зрелищния арест през 2010 г.

По думите му това е сложило точка на "един срамен процес" в политическата история на България. Истинската причина за акцията според депутата е била управлението на Варна да бъде спечелено от ГЕРБ.

"Това беше един показен силов арест, след който се взе силово управлението на Варна. Това, което се случи с мен, ако беше допринесло нещо добро за града ни, да си кажем добре, с всякакви средства, въпреки че е недопустимо. Вие видяхте какво се случи, какъв страх беше внушен в държавата, а градът в какво окаяно състояние изпадна", коментира Гуцанов.

Гуцанов отказа да коментира кого смята за виновен за действията срещу него. "Аз няма да говоря с имена, ясно е написано в 63-те страници, изнесени от съда в Страсбург. Има органи, които да коментират това", заяви той.

Борислав Гуцанов беше задържан и обвинен заедно с още трима души за неизгодни сделки и злоупотреби при покупката на автобуси втора употреба за градския транспорт във Варна. Тогава той бе председател на Общинския съвет в морския град.

Гуцанов прекара два месеца в ареста, а от БСП заявиха, че това е акт на политическа репресия и поръчка.
Тогава Цветан Цветанов отговори, че това е изгодна защитна реакция на социалистите.

През май 2010 г. Борислав Гуцанов и съпругата му Моника заведоха жалба в Страсбург за полицейски произвол при ареста. Те твърдяха, че маскираните и тежко въоръжени полицаи са нахлули с насочени срещу децата им оръжия.

Сега съдът в Страсбург постанови, че с действията си българската държава е нарушила три текста от Европейската конвенция за правата на човека и основните свободи и присъжда обезщетение в размер на 40 000 евро на Борислав Гуцанов.

Според съда е нарушен и чл. 8, който гарантира неприкосновеността на жилището, личния и семеен живот. Според магистратите в Страсбург изявленията на Цветанов към датата на ареста са били в нарушение на конвенцията за правата на човека.

Съдът единодушно е решил, че има основание да се оспорва периодът на предварително задържане на Гуцанов, както и срокът, изтекъл преди явяването му пред съдия. Също единодушно е преценено, че арестът е продължил неоправдано дълго и е свързан с нарушение на неприкосновеността на дома и на личния живот.

С единомислие съдът намира, че ищците са били подложени на нечовешко и унизително отношение. С шест гласа срещу един съдът преценява, че Гуцанов е представен пред съдия късно.

Държавата ще трябва да плати и още 4000 евро разноски на Гуцанов за адвокат.

На пресконференция след заседание на Изпълнителното бюро на БСП лидерът на социалистите Сергей Станишев призова бившия вътрешен министър да направи морален жест и да плати сумата, съобщи bnews.

Нека да продаде един от апартаментите си”, каза Станишев.

Лидерът на БСП смята, че следва автоматично българската прокуратура да провери и образува наказателно производство кой и защо е наредил тази акция и да понесе наказателна отговорност за това, предаде БГНЕС.

Станишев припомни, че съдът в Страсбург осъди България и за смъртта на Тодор Димов–Чакъра, който през декември 2003 г., по заповед на тогавашния главен секретар на МВР Бойко Борисов, бе обстрелван с гранатомет в къщата си в Харманли, а после следствието прие, че се е взривил с ръчна граната.

Красимир Ципов от ГЕРБ отбеляза бързото съдебно решение, за разлика от други дела. Той каза, че делото е за действията на прокуратурата, която ръководела акцията по ареста "с използване на полицейски сили от ОДМВР Варна".