Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг пристигна тази вечер в София на двудневна визита по покана на българския министър-председател Бойко Борисов.

Преди това Столтенберг бе на срещата на високо равнище на президентите от 9 държави от Централна и Източна Европав в Кошице.

"Посрещнах генералния секретар на NATO Jens Stoltenberg, който е на двудневно посещение в България. С него на работна вечеря обсъждаме сътрудничеството в сферата на сигурността и отбраната и стабилността на Западните Балкани и региона", написа премиерът Борисов в личния си профил във Фейсбук.

Снимка: Фейсбук/ Бойко Борисов

Снимка: Фейсбук/ Бойко Борисов

Снимка: Фейсбук/ Бойко Борисов

Утре Борисов и Столтенберг ще имат среща на четири очи в сградата на Министерския съвет, последвана от разширена среща между двете делегации, в която ще участват вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева, Патрик Търнър - помощник генерален секретар по планирането и политиката на отбрана и Лоренц Майер-Минеман - първи заместник-директор на кабинета на генералния секретар.

Тази година Северноатлантическият алианс отбелязва своята 70-та годишнина, а България - 15 години пълноправно членство в НАТО.

Годишнините ще бъдат отбелязани с редица събития през 2019 г. Документален филм, публични лекции и фотографска изложба в София са само част от включените в Националния план от инициативи по този повод.