НАТО няма да разполага свои военни сили на територията на Украйна. Това заяви в интервю за CNN генералният секретар на организацията Йенс Столтенберг.

По думите му в Алианса са готови да преговарят с Русия по въпросите на сигурността, в това число и за контрола над въоръжаването.

В същото време Столтенберг поясни, че това не означава, че няма да засилят военното присъствие по източния фланг.

"НАТО няма да разполага военни сили в Украйна. Но да няма съмнение относно нашата готовност, ангажираност да защитаваме съюзниците, особено на източния фланг на Алианса", заяви Столтенберг. Той разясни, че по тази причина НАТО е усилил своето военно присъствие по източния фланг, а това трябва "да се разглежда и като възможност за по-нататъшно разширение на това присъствие".

Столтенберг потвърди, че НАТО не вижда да е налице деескалация от страна на Русия, която продължава да разполага войски по границата с Украйна.

"Разполагането на силите продължава. Напротив, ние виждаме обратната ситуация, сега силите по границата са още повече", констатира генералният секретар на Пакта.

Успоредно с НАТО и американският президент Джо Байдън заяви, че няма намерение да изпраща американски войски в Украйна, а подсилването на източния фланг на НАТО може да се осъществи само под неговата егида. Това съобщи във вторник на редовния брифинг в Белия дом прессекретарят Джен Псаки.

"Ние работим с НАТО за усилването на поддръжката на страните по източния фланг на Алианса. Именно затова съществува НАТО. За да е ясно - президентът няма никакви намерения, нито интерес, нито желание да изпраща войски в Украйна", наблегна Псаки.

В понеделник Пентагонът съобщи, че САЩ са решили да приведат в състояние на повишена бойна готовност около 8,5 хиляди военни, които в случай на небоходимост да бъдат изпратени в Европа.

"Както знаете, беше направено изявление за това, че тези сили ще бъдат части на НАТО. 8,5 хиляди военни се намират в състояние на готовност и решението за това ще бъде взето в координация с нашите съюзници и партньори в НАТО", заяви Псаки.

Прессекретарят на Белия дом каза още, че САЩ не могат да прогнозират дали Русия има намерение да влезе в Украйна, или не.

"Никой не може да проникне в съзнанието на президента Путин или на руското ръководство", допълни Псаки.

В същото време тя посочи, че "подготвителните мероприятия" от страна на Русия, "включват 100 000 военни на границата с Украйна, войнствена риторика и действия, разпространение на дезинформация в региона и дори в света, подготвящи почвата за инвазия".

"Разбира се, че предпочитаме пътя на дипломацията и не можем да прогнозираме какво е в ума на Путин", заяви говорителят на Белия дом. "Безусловно виждаме, че на границата се засилват агресивните действия и приготовления", заключи Псаки.