Столична община е поставила ново украинско знаме на мястото на сваленото от "Възраждане" по-рано днес. Полицията вече е образувала преписка, съобщи председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев.

Проверката се прави от служителите на Пето районно полицейско управление.

"Установена е самоличността на извършителите. Очакваме компетентните органи в лицето на МВР да си свършат работа", заяви Георгиев пред медиите.

По думите на председателя на СОС сред извършителите е имало и депутат, който се е легитимирал пред полицаите. Това ги е възпряло да попречат на издигането на вишка и свалянето на флага.

"Депутати от "Възраждане" са играли ролята на охрана на вишка, чрез която е било свалено знамето", коментира Георгиев. "Става въпрос за грубо посегателство на демокрацията, изражда се политическият популизъм и придобива крайно притеснителни размери", изрази възмущението си от свалянето на чуждото знаме Георгиев. Според него "вандалските прояви нямат място в столицата".

"Никой не може да отправя предупреждения към местната власт, ние сме демократично, пряко избрани от гражданите, с конкретно разписани правомощия", отговори той на заканата на Костадин Костадинов, че кметската власт може да бъде подведена под отговорност за държавна измяна заради овесването на чужд флаг на представителна институция.

"Трябват ли още доказателства, че живеем в окупирана от Кремъл държава, или чакаме на 9 май Путин да си проведе парада в София!!!!", възмути се във Фейсбук от случката заместник-председателят на СДС Иван Сотиров.

Той призова за оставката на вътрешния министър Бойко Рашков заради окупирания вчера с протести център, по неговите думи, "от хората под предводителството на Копейкин и със съдействието на Бойко Рашков, фашизоидни банди от путинисти бяха окупирали центъра на София". Той е категоричен, че "Москва е окупирала София".

По-рано днес лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов съобщи с видео във Фейсбук за акцията на партията по свалянето на знамето, което щяло да бъде връчено на украинския посланик Виталий Москаленко. Според Костадинов чужди знамена могат да се веят само на територията на съответните дипломатически мисии, но не и на български институции. Той обвини още, че украинци са нападнали български гражданин по време на снощния протест в центъра на столицата, когато възникнаха сблъсъци между привърженици и опоненти за подкрепа на Украйна.