Столичният общински съвет прегласува и отново потвърди решението си от фасадата на Столична община да бъде спуснато украинското знаме. Трите решения бяха вече веднъж върнати от областния управител Иван Кючуков заради незаконосъобразност.

Предложенията бяха внесени от ГЕРБ-СДС и ДБ, а това за знамето - от председателя на СОС Георги Георгиев.

Одобрени за втори път бяха и другите две решения за наименуване на алеята и площада до руското посолство, съответно на "Героите на Украйна" и на името на руския опозизиционер Борис Немцов. Решенията събраха съответно 33, 35 и 34 гласа "за", като този път заедно със съветниците на БСП против преименуването на улици заедно с БСП гласува и Карлос Контрера от ВМРО.

На заседанието присъства и областният управител Иван Кючуков, както и 7 народни представители от БСП, водени от председател на ПГ Георги Свиленски.

"Мислех, че тук са се събрали мислещи хора - да обсъдим правния казус за тези три решения. Той посочи, че няма никой в залата, който да не е съпричастен към бедата, която се случва в Украйна. Но добави, че е бил воден единствено от спазването на законността при връщането на трите решения. По думите на Кючуков, докато някои хора от залата "спяха на топло вкъщи, ние с г-жа Фандъкова вече месец и половина приемаме тези хора, обгрижваме и ги настаняваме".

Областният управител изтъкна, че в София е най-добрият бежански център и това се дължи на заслугите на кмета Йорданка Фандъкова. "Не искам да бъде политизирана тази тема, а да бъде правно изчистена, ако юристите на общината го докажат, ще бъда първият човек, който ще ви поздрави", каза още Кючуков. Само преди ден входът и фасадата на областната администрация, където е кабинетът му, бяха залети с червена боя.

На колелото на пети километър има издигнати знамена на повече от 20 държави, но от БСП не са се притеснили от този факт, отбеляза Бойко Димитров от ДБ, като допълни, че няма нарушение на правилника за прилагане на официалния протокол, тъй като той третира само посещенията на официални държавни делегации, а тук не става дума за такъв случай.

"Не искам да останете с впечатление, че сме изобщо за забрана да не се издигат флагове на чужди държави, против сме да се използва това за политически цели", репликира Милка Христова от БСП. "Нека да се придържаме към това да няма лицемерие. Истината е, че стана ясно на всички кои са проводниците на разделение в българското общество", включи се в дебата Иво Божков от ДБ.

"30 години слушаме за махането на Паметника, сега може би следващите 30 ще поставяме или сваляме знамето на Украйна или на нкоя друга държава", включи се председателят на ПГ на "БСП за България" Георги Свиленски.

"Ако щете на всяка тераса да закачите знамето на Украйна, това няма да качи рейтинга нито на ДБ, нито на СДС, нито ще качи рейтинга на БСП. Не допринасяйте за разделение", апелира Свиленски. Той отново повтори позицията на социалистите в Народното събрание, че са против военна помощ за Украйна. "Всеки патрон убива човек и ние няма как да подкрепим поощряване на военните действия", каза той.

"Липсата на патрони също убива", не се съгласи председателяят на СОС Георги Георгиев.

А бившият съветник от ДБ Методи Лалов сравни Свиленски с Путин. "Както Путин говори и действа в Русия, както вие сте гост в тази зала, така Путин говори, че освобождава, като убива хора и разрушава градове", обърна се към депутата Лалов. Той твърдо подкрепи всяка подкрепа за Киев - от флаг до оръжие, "защото те са жертва".

"Аз съм народен представител от 24 МИР в София, в тази зала съм бил 7 години общински съветник, имам много приятели тук. Не съм дошъл нито като Путин и няма да позволя да давате квалификации нито на партията, нито на парламентарната ми група. Не сте вие човекът, който ще ми каже "добър ден" и "довиждане" в тази зала, пресече го Свиленски.

От БСП определиха като политическа провокация, а не като помощ днешните решение на Столичния общински съвет, а Карлос Контрера от ВМРО предупреди, че тези решения допринасят за разделението в българското общество. Той отбеляза, че немалка част от столичани "не приема напъна за стахановско преименуване на улици".

Според Контрера наблюдаваме "фалшива съпричастност". "Това, което ще направим, е да настроим българското общество срещу бежанците от Украйна, тази тенденция вече е отчетлива. На наистина пострадалите не им е нужно да кръстите алеята "Героите на Украйна, а подслон, храна и работа", категоричен беше той.

А докато общинските съветници спореха близо три часа пред Столична община "Възраждане" устрои протест с български и партийни знамена. "Не ни въвличайте във война", пишеше на плакатите.

Снимка: Булфото