Служебният премиер Стефан Янев видя припокриване на част от приоритетите, които лично чу в парламента от декларациите на парламентарно представените групи, с тези на служебното правителство. 

"Силно се надявам да бъде сформиран работещ кабинет в обозрим срок, тъй като това е необходимо за всички българи. От направените изказвания, декларации и визии за участие на партиите, представени в 46-ото Народно събрание, бих искал да откроя едно нещо, което бих казал с известно задоволство - в много от декларациите на парламентарните партии чух приоритети, чух визии, които съвпадат със започнатото от служебното правителство", каза министър-председателят след тържественото заседание на парламента.

Той вижда припокриване в следните точки: "По отношение както на прозрачното харчене на публични средства; по отношение на приоритетите във важни социални области, като здравеопазване, образование; по отношение на това, което служебното правителство се опитва да прави, за да постави добро начало като отношение към бизнеса - подпомагането му, за да е високо производителен, високо технологичен и да дава висока добавена стойност; по отношение и на това, което беше заявено за необходимостта от съдебна реформа, което всички очакваме и заради което почти всяка година не сме изненадани от критиките на Европейската комисия". 

"Заявките от политическите партии се надявам да бъдат реализирани в нужния диалог, да се намери необходимият консенсус, така че бъдещото правителство да бъде достатъчно добре представено и фокусирано върху истинските проблеми на гражданите", каза още Стефан Янев.

Попитан за коментар и по други теми, той каза: "Не мога да коментирам личности, това, което коментираме в момента, е правителството да бъде съставено на база приоритети, на базата на програма, на базата на това, което е важно за българските граждани и бъдещето на България, за да я има и България, да ни има и нас. 

На въпрос говорено ли е с него, извън вече споменаваните и отказали министри с икономически ресори, такива от неговия кабинет да продължат и в редовно правителство, Янев каза: "Всичко е възможно, стига да се мине по този път, който ви казвам - принципът е следният: трябва да има програма, коалиция, да са ясни приоритетите, които трябва да се изпълняват и по които има съгласие този парламент да ги подкрепи. След това е вече разговорът за личности, който може да бъде във всяка една посока".