Два проекта за решение за оказване на военна помощ за Украйна са внесени в деловодството на парламента.

Първият проект на решение е внесен още при откриването на 48-ото Народно събрание на 19 октомври от "Демократична България" (ДБ) и е за укрепване на отбранителните способности на България и оказване на военна подкрепа на Украйна.

Вторият проект на решение е внесен на 24 октомври от ПГ на ГЕРБ-СДС. Той е за предоставяне на военна и техническа помощ за украинската страна, съобщи БТА.

Проекторешението на ГЕРБ-СДС предвижда Министерският съвет (МС) да подготви и внесе проект на решение на НС за предоставяне на военна и техническа помощ на Украйна.

Според проекта МС трябва в срок до един месец от приемането на решението да извърши и одобри преглед на възможностите за предоставяне на налично въоръжение и техника, отчитайки, че тази помощ трябва да доведе до укрепване на отбранителните способности на България, чрез подмяната им със съвременни и съвместими с нашите съюзници отбранителни системи.

В него се предвижда МС да проведе преговори с правителствата на съюзниците ни в НАТО за предоставяне или разполагане на заместващ или усилващ отбранителните ни способности капацитет, което да позволи ускорено освобождаване на остарялото съветско въоръжение и техника.

Предвидено е още МС, в рамките на инициативата на НАТО за усилване на източния фланг, да проведе консултации за разполагане на сили и средства, гарантиращи сигурността на страната, включително и за съвместна охрана на въздушното пространство на Република България до постигане на пълни оперативни способности и носене на бойно дежурство от първите осем самолета F-16.

Освен това се задължава МС съвместно с правителството на Украйна да идентифицира и предложи на Народното събрание пакет от мерки за взаимодействие и подкрепа на Украйна във възстановяването на икономиката, инфраструктурата и енергетиката на страната, както и подкрепа за съдебния иск на Украйна срещу Русия в Европейския съд за правата на човека.

Проектът на решение на ДБ е за "укрепване на отбранителните способности на България и оказване на военна подкрепа на Украйна". С него се задължава МС в 14-дневен срок да подготви пакет от военна помощ за Украйна и да организира подписването на споразумение за предоставяне на необходимото военно оборудване в съответствие с исканията на украинската страна и нашите възможности, като го изпрати за ратификация от Народното събрание веднага след подписването.

С проекта на решение се възлага още МС в срок от 30 дни да внесе в Народното събрание всеобхватна Програма за превъоръжаване на Българската армия с отчитане на решението за предоставяне на военна техника и въоръжение на Украйна и планове за придобиване на заместваща техника от съюзниците, развитие на съюзническата помощ за Въоръжените сили на България с многонационални сили, разположени в България.

Според текста Програмата за превъоръжаване следва да отчита плана за нарастване разходите за отбрана за достигане на бюджет за отбрана от минимум два процента от брутния вътрешен продукт.

От ДБ предлагат в десетдневен срок от приемането на проекта на решение МС да организира консултации със съюзниците в НАТО за придобиване на заместваща техника и въоръжение за Българската армия в съответствие с предложените от тях механизми. Според проекта за решение в срок до края на октомври МС трябва да направи оценка на конкретните възможности на България, като отчита, че подкрепата за Украйна трябва да доведе и до укрепване на отбранителните способности на България, в това число чрез обновяване и модернизация на Българската армия.

Възлага се на МС да внесе в Народното събрание за приемане Проект за инвестиционен разход "Придобиване на нов тип боен самолет" - втори етап, както и законодателни промени в областта на отбраната.

От ДБ предлагат създаването на временна парламентарна комисия по контрол на изпълнението на решението.