Днес в 10,00 часа ще бъде даден старт на 49-ото Народно събрание. Депутатите ще се съберат на тържествено заседание. То се свиква с указ на президента, а съгласно Конституцията ще бъде открито от най-възрастния народен представител - Вежди Рашидов от ГЕРБ-СДС.

Най-голямата парламентарна група е тази на ГЕРБ-СДС с 69 депутати, след тях се нарежда групата на "Продължаваме промяната-Демократична България" с 64. Следват "Възраждане" с 37 депутатски банки. С една по-малко имат от ДПС - 36. БСП ще са с 23 депутатски гласа, а "Има такъв народ" с 11 народни представители.

Най-младият депутат е на 23 години. Средната възраст на народните представители в 49- ия парламент е около 46 години. Жените са почти една четвърт от всички 240.

На първото заседание народните представители ще положат клетва, след което председателите на парламентарните групи правят изявления. Най-важната задача на новите депутати е да изберат председател на 49-я парламент. Процедура, която в предходния парламент продължи три дни.

До момента са ясни две от кандидатурите за председател - Росен Желязков от ГЕРБ-СДС и Петър Петров от "Възраждане".

На първото заседание ще присъстват президентът Румен Радев, вицепрезидентът Илияна Йотова, както и служебният премиер Гълъб Донев и членовете на служебното правителство.

Поканени са представители на Конституционния съд, на съдебната власт, на различни държавни институции, на дипломатическия корпус и на регистрираните в страната вероизповедания.

Към предишните президенти и председатели на Народното събрание също са отправени покани да бъдат гости на първото заседание. Покани към посланиците на Русия и Беларус не са отправяни.

След формирането на 49-ото Народно събрание президентът трябва да проведе консултации с парламентарните партии преди да връчи първия мандат за съставяне на правителство.

Часове преди старта на новия парламент лидерът на ГЕРБ-СДС Бойко Борисов призова депутатите от партията да подадат ръка на ПП-ДБ и да направят заедно коалиционен кабинет, защото държавата е в тежко положение и може да остане без бюджет.