Председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Станислав Тодоров помоли народните представители незабавно да започнат процедура за избор на председател на регулатора.

Това стана на брифинг пред журналисти, след като Конституционният съд обяви днес решението на Народното събрание от 9 февруари т.г. за избиране на председател на КЕВР за противоконституционно.

По думите му решенията за цените за битовите потребители за електроенергия, топлоенергия и природен газ са валидни, защото те са взети с мнозинство от членовете на КЕВР и неговият глас не е от значение. Според Тодоров гражданите могат да разчитат на тези решения за следващите 12 месеца.

Той заяви, че е изненадан от решението на Конституционния съд и коментира, че "изборът ми е нищожен и не мога да упълномощя някого да работи на моята позиция".

С днешното решение се казва, че е противоконституционно. Това има значение по отношение на бъдещето на комисията и валидността на решенията на комисията. Както знаете, в сектор електроенергетика комисията прие цени, минимално увеличение от 3%. По отношение на газа много мерки бяха предприети, по отношение на търговията - също. Сертифицирана е и втората тръба от Гърция, затова съм оптимист по отношение на газа за бъдеще. По отношение на топлинната енергия - реалното увеличение, което е справедливо, е 120%, но намерихме ресурс. Всички тези решения са взети единодушно, в този смисъл гласът ми не е имал решаващо решение, те са валидни.

Той обяви, че въпросното решение означава, че КЕВР ефективно спира работа и няма как да приеме цени дори за месец август. Ето защо Тодоров призова депутатите незабавно да стартират процедура за избор на негов наследник, така че регулаторът да взема адекватни решения в условия на криза, дори и без работещ парламент.

"Моята молба е незабавно да бъде обявена процедура за избор на нов председател на КЕВР. В момента, в който решението влезе в сила, аз напускам поста", каза още Тодоров.

Тодоров разкри, че "Топлофикация-София" подлежи на проверка заради неплатени задължения. "Дружеството не плаща дължимите 330 млн. лева на "Булгаргаз". Така застрашава позицията им като обществен доставчик. Сумата е еквивалентна на 1/3 от газовото хранилище в Чирен. Така всички български потребители щяха да имат по-голяма сигурност през зимния сезон", съобщи той.

Сред темите, които предстоят да бъдат обсъдени от КЕВР Тодоров изтъкна въвеждане на единна цена на балансираща енергия и още по-голямо намаляване на цените за бизнеса, както и сертифициране на затворените газопреносни енергийни мрежи и успешно завършване на над 1000 дела по актове на Комисията - над 100 милиона правен материален интерес. "Всички тези неща след решението на КС спират.