По-най-бързия начин да се стартира процедура за нов председател на КЕВР, тъй като в момента енергийният регулатор не може да взема никакви решения. Всяка заинтересована страна може да събори решения на КЕВР от избирането на противоконституционния председател досега, което означава колапс за българската енергетика. Това алармира на брифинг в кулоарите на парламента председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова. Според депутатите от ГЕРБ, ако през следващата седмица не се избере нов председател от парламента, и той бъде разпуснат, това ще означава, че КЕВР няма да има председател още три месеца. Ако нямаме регулатор, няма кой да определя цена на газа. Ще бъдат засегнати и топлофикациите, категоричен е Делян Добрев. 

Брифингът беше предшестван от скандал в парламента, където Десислава Атанасова взе думата настоя и за незабавно изслушване на министъра на енергетиката в оставка във връзка с решението на Конституционния съд, според което изборът на председател на КЕВР е противконституционно. 

"Опитвате се да провокирате залата, трябваше да поискате думата за декларация, а не за процедура, направи забележка на Атанасова председателстващият заседанието Атанас Атанасов. Той не даде думата на Теменужка Петкова от ГЕРБ-СДС, като я помоли да си седне на мястото, след което обяви прекъсване от 15 минути.

Преди това Искрен Митев от "Продължаваме Промяната" коментира: "Когато една дама, която дори не се е регистрирала днес, излиза на трибуната в нарушение на закона и казва, че ние нарушаваме закона - това е безочието на ГЕРБ".

В крайна сметка, според Атанасова в последните дни на това 47-мо НС трябва да се внесе процедура по избор на нов председател на КЕВР, за да продължи регулаторът да работи. В противен случай "ни очакват тежки месеци за българската енергетика".

Жечо Станков добави, че с "незаконното избиране" на председателя на КЕВР ще настъпят големи щети за държавата, защото всяко едно решение на регулатора е обвързано с огромни средства. Той настоя също финансовият министър и премиерът да кажат пред депутатите какви мерки ще бъдат взети и още днес НС да вземе още решение какво следва. 

Радомир Чолаков от ГЕРБ-СДС пък каза, че след решението на КС, председателят на КЕВР до края на деня днес трябва да освободи кабинета си, а служителите на комисията от тази секунда не трябва да изпълняват нито едно негово разпореждане. КЕВР няма председател - това е форсмажор, подчерта Чолаков.

На брифинга в кулоарите на парламента Делян Добрев предположи, че до момента не е обявена прогнозата за цената на газа от 1 август, защото се очаква увеличението да е 60%. "Тоест 32% от 1 юли и 60% от 1 август. Целта е тази цена да бъде обявена от служебното правителство на Румен Радев, след като парламентът се разтури", смята Добрев.

"Управляващите претърпяха пълен провал по отношение на законодателството си, по отношение на изборите си и на подписаните си меморандуми. Законът е над всички, включително над тези които се упражняват вече повече от година в неговото брутално газене", каза още Десислава Атанасова.

Във връзка с днешното решение на Конституционния съд, председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Станислав Тодоров се очаква да направи изявление пред медиите този следобед.