Четвърти избори за 18 месеца е скандално. Това е тежка диагноза за българската политическа система. Политиците трябва да се стегнат и да започнат да решават проблемите на хората. Те чакат партиите да формират коалиции. Това заяви пред bTV лидерът на ПЕС и евродепутат Сергей Станишев.

По думите му партиите в момента играят "ритуален танц", при който всеки обвинява другия, че не е формирано правителство.

"Хората очакват да се решат най-острите им проблеми и затова е нужен работещ парламент, партиите са длъжни да си говорят по някои теми. ПП и БСП заявяват, че няма да преговарят с ГЕРБ и ДПС, разчитайки те да се износят при евентуална коалиция или, ако не успеят, да загубят следващите избори. ГЕРБ отправя оферта, но трудно ще излезе от изолацията. Политиците си играят с огъня и ще си платят цената. Победителят в изборите има 9% от имащите право на глас, а БСП - 3,5%. Трябва да се стегнат и да решават проблемите на хората. Трябва да се правят компромиси, но като че ли има страх от идващата зима и затова се получава едно прехвърляне на гореща топка", отбеляза Станишев.

По думите му, ако през 2005 година политическите различия са били надделели, е нямало страната ни да влезе в ЕС през 2007 година.

"Решение на ситуацията винаги се намира, ако има политическа воля. Ако емоциите и партийните различия бяха надделели през 2005 г, при сформирането на тройната коалиция, България нямаше да стане член на ЕС през 2007 г. И ако изобщо влезнеше, щеше да бъде през 2013 г., заедно с Хърватия. Това щеше да означава пропуснати 5 години и десетки милиарди, които нямаше да влязат в българската икономика", отбеляза политикът.

"БСП е на историческото си дъно, на пета позиция. В тази ситуация този въпрос автоматично се решава, защото когато предлагаш едно и също няколко пъти поред и хората казват, че не го харесват, значи трябва нещо да промениш", каза Станишев и беше категоричен, че лидерът на партията Корнелия Нинова трябва да подаде оставка.

"Корнелия Нинова трябва да подаде оставка, защото в противен случай ще продължим да ровим по дъното", подчерта евродепутатът. 

Той разкри, че  познава бивши симпатизанти на левицата, които сега са гласували за "Продължаваме промяната" заради пенсионната политика на Асен Василев.

"БСП изпадна в една шизофренична ситуация, когато каза "Ние сме против санкциите срещу Русия", но участват в правителство, което ги наложи. Твърдеше, че не изнасяме оръжие за Украйна, а всички знаем, че те преминаваха през Полша. БСП беше част от най-русофобското правителство, което изгони над 70 руски дипломати и служители на посолството, сред които и учители", каза още лидерът на ПЕС.

Станишев вече обяви, че няма да се кандидатира за нов мандат като лидер на Партията на европейските социалисти. "Не ми е безразлично бъдещето на БСП и левицата, ще помагам БСП да се възстанови, защото това унизително положение трябва да бъде прекратено", добави политикът.

На въпрос относно отказа на държавния глава Румен Радев да подпише декларация на президенти от Източна Европа за бързо приемане на Украйна в НАТО, Сергей Станишев заяви, че позицията му е правилна.

"На територията на Украйна се води война и влизането й в НАТО в момента, означава алиансът да бъде въвлечен в конфликта. Така че позицията на президента е правилна. Много се притеснявам от перманентната ескалация и от двете страни. Анексията на 4-те области и мобилизацията в Русия също са ескалация. Бавно се приближаваме към най-лошия сценарий, което не бива да се допуска. Тук отговорността е на Европа, защото ЕС винаги е бил проект на мира.", добави Станишев по темата за кандидатурата на Украйна за членство в НАТО и продължи:

"Санкциите срещу Русия работят, но когато те вредят повече на теб, отколкото на другата страна, трябва да се замислиш".

"Войната с президента е безплодна за БСП. Напрежението обърка хората и за това трябва да се носи отговорност. Не ми е безразлично бъдещето на БСП", добави още евродепутатът.

По повод членството на България в Шенген, Станишев припомни, че през 2018 г. по негова инициатива Европейският парламент с две трети мнозинство гласува в полза на приемането на България и Румъния в Шенген. Според лидера на ПЕС сега условията за съгласие в Съвета са по-благоприятни, но са необходими усилия и от страна на следващото правителство.