Партията на европейските социалисти стартира кампанията за евровота на конгрес в Мадрид. На него ще бъде приет предизборен манифест, наречен Нов социален договор за Европа. Лидерът на партията Сергей Станишев очаква БСП да увеличи броя на своите евродепутати. И заяви, че имат силен кандидат за председател на Европейската комисия - Франс Тимерманс.

"Очаквам от социалистите в много европейски страни, включително и България, да увеличат броя на евродепутатите си на изборите през май", заяви Сергей Станишев, преди началото на конгреса. "Предстоят ни 3 месеца пътешествие и одисея в диалог с хората, на които да представим изготвения от нас нов социален договор за Европа, обясни той, цитиран от "24 часа". ПЕС ще приеме манифеста си в събота. Той е изработен заедно от 34 партии с амбицията да обновим Европа и да я спасим чрез промяна, допълни Станишев.

Убеден съм, че хората навсякъде искат да видят ЕС, който възстановява справедливостта, бори неравенствата. Мнозина днес казват - Европа на нациите, но това означава големият да мачка слабия, а ние искаме единна Европа, не на скорости, където всяка страна е уважавана, където се преодоляват различията с младежка или детска гаранция, създаване на работни места, допълни Станишев. Левицата акцентира на социалната политика и това е нейният отговор на крайните националисти. Виждаме все по-голямо сближаване на ЕНП с крайните националисти - градят мостове към Орбан в Унгария, в Испания народната партия и либералите избелват образа на крайните националисти, да не кажа неофашисти, обясни Станишев.

Левицата имала успехи, но те не били достатъчни. Целта била в следващия Европарламент да има прогресивно мнозинство с ядро социалисти и демократи, включващо и зелените, и крайната левица. Не отговори категорично дали ще има партньорство с АЛДЕ след изборите, а обясни, че те в момента са част от статуквото.

Затова и ПЕС начерта основите на кампания, която да й донесе повече евродепутати. А Станишев обясни, че това няма да е кампания на омразата.

Всеки кандидат за евродепутат трябва да може да разговаря с хората. Аз имам отношението към хората и последните ми посещения в страната ме убеждават. Мога да чувам дори онези, които не са съгласни с мен, обясни Станишев. Той благодари на активистите на БСП от цялата страна, които го номинират и издигат за водач на червената листа. "С огромна част от тези хора съм водил много кампании. Те ме познават и знаят, че съм човек на БСП. Винаги съм бил и ще бъда", допълни президентът на ПЕС.

На лидерска вечеря в рамките на конгреса лидерите на партиите от ПЕС ще обсъдят предстоящата кампания. Ще коментираме ние с какво да им помогнем, те с какво да ни помогнат в общата кампания, обясни Станишев.

Има страни, където Франс Тимерманс ще изиграе позитивна и ключова роля в кампанията, в други ПЕС ще се включи в обучения на активисти. Къде ще отиде Тимерманс зависело от националните партии и дали те ще го поканят.

Важно е БСП да има партньори в Европа. Сега сме 4-ма депутати от левицата в България, какво можем да свършим, ако зад нас не стои една голяма група, каза още Станишев.

Той разказа още, че българските евродепутати се събират веднъж месечно по проблеми от национален интерес като пакета "Макрон". Не очаквайте от мен партизанска политика или поведение, трябва да работим заедно по темите за България, заяви той. Да, ние сме леви, десни, ние сме различни и по различни неща ще имаме сблъсъци и в кампанията, и след това.

Станишев коментира още, че позицията на евросоциалистите по въпроса за мигрантите е в интерес на България. Ние сме за реформа на Дъблинския регламент и не искаме България, както и другите гранични държави, да се превръща в буфер и лагер на бежанци, обясни Станишев. Левицата била за това Европа със силни граници, да не е разграден двор, в който всеки може да дойде и за солидарност в рамките на ЕС.

Ако Европа не иска да внася несигурност, тя трябва да изнася сигурност към страните в криза или с конфликти, смята Станишев. Това можело да става с инициативи от типа план "Маршал", които да успокояват страстите в тези страни, да помагат на хората там.