Навлизаме в нов период на развитие и на Европа, и на България, коментира президентът на Партията на европейските социалисти (ПЕС) и ръководител на делегацията на българските социалисти в Европейския парламент Сергей Станишев на традиционна следновогодишна среща с журналисти на баница с късмети. Той обобщи, че 2018 г. е била година на протести.

"Търпението на хората в много социални сектори и в България, и в много европейски страни, е на изчерпване и който не го разбира, ще допусне фундаментална грешка", смята Станишев. По думите му това изисква действия, промени, които да отговорят на очакванията на хората.

Сърцето на политиката - идеите - беше спряло да бие "Вместо проблемите да бъдат обяснявани чрез идеи, на хората беше предлагано да не задават въпроси, а да оставят нещата в ръцете на специалистите. Това време свърши. Точно липсата на идеи и изтласкването на гражданите вън от политиката доведе както до сегашните кризи, така и до недоверието на хората към управляващите елити. Свърши ерата на "де-идеологизацията"; напротив, наблюдаваме бурното възраждане на идеологическото мислене. Хората искат идеи за бъдещето и най-вече - за своето бъдеще."

"За левицата основното предизвикателство е ние да бъдем носители на промяната в Европа", коментира президентът на ПЕС. Затова платформата на европейските социалисти ще се основава на три класически ценности - свобода, равенство, братство. По думите му основните им опоненти са класическата традиционна десница и крайната десница, които управляват заедно в България, в Австрия и в ЕП.

Сергей Станишев заяви, че ще бъде търсено формиране на широк лявоцентристки алианс. "Предстои сериозна битка, предупреди той.

Ако управляващите продължат с този темп да създават скандали, предсрочните избори не са изключени, каза Станишев и поясни: "Това създаде усещане, че страната тъпче на едно място и затъва в блато".

"Има нужда от промяна. Това е шанс за БСП да бъде тази промяна. БСП има всички възможности и шансове да се представи добре и да спечели европейските избори", обяви той.

"БСП трудно се мобилизира за европейски избори. ГЕРБ са много добре смазана машина за избори, за всякакви", призна Станишев.

"ГЕРБ е в отстъпление. БСП има реални възможности да надскочи електората си на местните избори, отговори лидерът на ПЕС на въпрос какви са шансовете на БСП да спечели местните избори, а след това добави: "В София има умора от сегашното управление и са нужни реални промени. Ако БСП намери подходяща кандидатура, може да се постигне успех". Той не уточни коя евентуално може да бъде тази кандидатура.

Запитан дали не се чувства изолиран от БСП, която организира отделна пресконференция днес на "Позитано" 20, Сергей Станишев отговори: "Не се чувствам изолиран от БСП. В събота бях на заседание на Националния съвет на партията, чувствам атмосферата към мен. Толкова години след като не съм лидер, отношението от хората, с които съм работил, е много позитивно. Говорим си като приятели, като другари".

Попитан как ще реагира, ако не влезе в листата на БСП за евроизборите, Станишев коментира: "По въпроса за листите - оставете партията ни да си извърви своя път. Партията ни е мъдра и опитна. Трябва да има логика в процеса, да видим крайния резултат. За мен да стана евродепутат не може да бъде самоцел".

В отговор на въпрос с кой ще търси партньорство БСП при предсрочни избори, лидерът на ПЕС уточни: "Трябва да имаме много ясни критерии за партньорства след изборите, зад какво се застава".

"Патили сме си как се казва едно, а се прави друго. Това е урок, който трябва да бъде извлечен", каза още той.

"Европейските избори ще бъдат важни за страната ни и за ЕС", изтъкна Станишев. "За ЕС - защото е важно да се постигнат политически условия за промяна. Всеки един депутат в повече за левицата е подкрепа за реализацията на такава промяна", посочи лидерът на ПЕС. "БСП в платформата си, която е добре балансирана, има и добри допълнителни идеи, като тази за европейски комисар по демографията", коментира още Сергей Станишев.

"Виждам реидологизация в обществата. В политиката има нужда да се завърне битката на идеи", изтъкна лидерът на ПЕС. "Само това може да запълни дефицита на доверие в политиката като цяло, у нас, в Европа и по света", уточни Сергей Станишев. "За левицата основното предизвикателство е ние да бъдем носители на промяната в Европа", каза още той.

След въпросите на журналистите, Сергей Станишев си изтегли късмет от баницата - "Сурва, сурва, весела година, късметът ще е с теб в новата година".

Снимка: ПЕС