Партията на европейските социалисти (ПЕС) ще приеме предизборния си манифест на конгрес на 22 и 23 февруари в Мадрид, Испания, съобщиха от партията.

Конгресът ще бъде най-значимото събиране на ПЕС преди европейските избори през май тази година. На него ще присъстват президентът на ПЕС Сергей Станишев, общият кандидат на левицата за председател на Европейската комисия Франс Тимерманс, както и левите премиери, комисари и лидери на партии.

Домакин на конгреса е испанският премиер и лидер на Испанската социалистическа работническа партия Педро Санчес, който наскоро насрочи предсрочни парламентарни избори на 28 април, след като парламентът отхвърли предложения от правителството бюджет на страната. Той ще е и сред ключовите говорители на форума.

Снимка: БТА

Предвидено е и изказване на общия кандидат на ПЕС за председател на ЕК Франс Тимерманс.

Снимка: Getty images/Guliver photos

"На форума ще приемем предизборния манифест на ПЕС "Нов социален договор за Европа" - политическата платформа, която ще преобрази Европа след изборите през май. В Мадрид ще стартираме и кампанията на общия ни кандидат Франс Тимерманс", написа президентът на ПЕС Сергей Станишев в писмо до левите лидери преди конгреса.

"С този силен манифест, а и с нашия кандидат, вярвам, че влизаме в предизборната битка добре подготвени", посочва той.