Президентът на ПЕС Сергей Станишев отчете пред 49-ия Конгрес на БСП изпълнениете от социалистите задачи в приключващия мандат на Европейския парламент. Той обобщи работата на евродепутатите от левицата и насочи погледите към предстоящите избори.

В началото на отчета Станишев благодари на делегатите от Конгреса за номинацията му за нов мандат за президент на ПЕС и припомни, че един от основните опоненти на левите партии на предстоящите европейски избори трябва да бъдат националистическите формации, десните политики на неравенство и популизма.

Снимки от Конгреса вижте тук >>

"Това, което трябва да кажем на хората и на нашите избиратели е, че тези избори са за ново бъдъще на България и ново бъдеще на Европа - обединена, социална и справедлива. Нека го направим заедно", призова Станишев.

Той обясни, че пътят за спасяване на Европа минава през дълбоки, фундаментални и радикални промени. Според него работата на делегацията на българските социалисти често е извън прожекторите на националните медии, "въпреки че това, което става в европейските институции ежедневно засяга живота на българските граждани".

Сергей Станишев подчерта, че социалистите искат единна, солидарна и социална Европа, която не трябва да се развива на различни скорости.

"Устояхме в голяма степен това да не се случи. Тъй като винаги сме се борили срещу несправедливостите. Какво се случва в Европа - огромни корпорации, плащат мизерни данъци, нашата група започна, води и продължава да води и ще доведе до успешен край битката за това данъците върху най-големите корпорации да бъдат облагани", допълни президентът на ПЕС.

По думите му битката срещу възраждащия се неофашизъм в Европа е дадена от групата на социалистите.

"Свършеното от нашата делегация не е малко, но не е достатъчно за цялостна промяна в Европа. Искаме да използваме това, което сме постигнали като база за много по-решителни стъпки в посоката, към която се стремим. Виждаме, че Европа е в беда. Заплашена от национални егоизми, разпиляване от вражда", каза още президентът на ПЕС.

Той акцентира, че социалистите в ЕП са следвали предизборната платформа на партията.

"Това, което най-много вълнува хората, нашите членове, изобщо гражданите на страната е как сме отстоявали българския национален интерес. Винаги сме го правили със самочувствие, достойнство и аргументи", категоричен беше Станишев, а за пример даде битката срещу пакета "Мобилност" 1.

"Тя битка беше загубена от българското правителство в Европейския съвет през декември", каза той и посочи, че в Транспортна комисия българските социалисти са успели да спрат пакета: "Два от трите доклада бяха отхвърлени. Трябва да сме наясно, че битката не е приключила и тя ще продължи. Това е етапен успех".

Той изтъкна, че българските социалисти са се противопоставяли на това България да бъде третирана като втора ръка член на ЕС и не скри задоволството си от това, че през декември ЕП е приел с огромно мнозинство неговия доклад за Шенген.

"Няма никой по-голям от редовия социалист. Всичко, което сме постигнали, всеки един от нас в личен план се дължи на десетки и стотици хиляди членове на нашата партия, които без никаква корист работят за това", заяви Станишев.

Много от битките, които водим като делегация на българските социалисти в Европейския парламент, нямаше да приключат с победа, ако зад нас не беше групата на "Социалистите и демократите", припомни дългогодишният председател на БСП и обърна внимание, че дори и българските социалисти да имат 6 или 7 евродепутати, то сами в Брюксел няма да имат влиянието и реализират политики.