Истината е, че никога по-рано в БСП не е имало такива напрежения, свързани с евролистата, защото винаги са водени предварителни разговори. Сега се създаде изкуствено според мен. Листите трябва преди всичко да обединяват избирателите, заяви в предаването "Панорама" по БНТ председателят на ПЕС и евродепутат от БСП Сергей Станишев.

Според него това напрежение силно се преживява от избирателите на партията.

Във връзка с това дали ще попадне в листата на БСП за евроизборите, лидерът на ПЕС посочи: "Аз съм кандидат за листата на БСП за евроизборите, защото съм издигнат от близо 85% от партийните структури".

Той допълни, че дали влиза в листата ще стане ясно на 14 април, които левицата ще представи своите кандидати за евродепутати.

"Всички признават, че ние сме една от най-демократичните партии в България. Нашите организации се събират близо месец и половина и правят обсъждания и предложения. След това се правят конференции, които номинират кандидати. Затова аз имам самочувствието и задължението към всички тези хора да участвам в това състезание", заяви Сергей Станишев.

Според него между манифеста на ПЕС и визията на БСП има много прилики, затова и не допуска възможността БСП да напусне партийното си семейство.

"БСП не трябва сама да пада в капана, в който другите удобно ни разполагат, и да противопоставя БСП на европейското социалистическо семейство", категоричен бе Сергей Станишев. На въпрос дали е възможно БСП да излезе от ПЕС, той отговори: "Не бих си представил, че някой може да играе такава хазартна и опасна за БСП игра". "БСП е лява партия. Не може да се състезава на полето на националистите. Това е задънена улица и сме го видели с други партии".