Левите, в лицето на Португалското председателство, домакинстват Европейския съвет и предлагат ясни социални ангажименти от държавите-членки

"В година на пандемия и кризи ПЕС успя да върне социалните теми в сърцето на европейските политики. Преборихме се с наложената от десницата теза, че ЕС е преди всичко пазар, кризите се преодоляват с ограничения, а сметката неизменно се плаща от хората. Инициативата на левия премиер Антонио Коща за Социална среща на върха по време на Португалското председателство е следващата важна стъпка към борбата за справедливост, социални права и равенство за европейските граждани. Благодарение на усилията на социалистите извървяхме пътя от Гьотеборг до Порто - двете лидерски срещи, които съживиха Социална Европа."

Това заяви президентът на ПЕС Сергей Станишев на конференцията "От Гьотеборг към Порто: Пътят към социална Европа", която се проведе в португалския град преди Социалната среща на върха между европейските лидери, инициирана от левите. Форумът, организиран съвместно от ПЕС и Групата на социалистите и демократите в ЕП, събра премиери, комисари, евродепутати, представители на синдикатите и работници от ключови сектори, за да обсъдят ясни социални ангажименти, които да бъдат приети от държавите-членки. Сред участниците бяха премиерът на Португалия Антонио Коща, премиерът на Швеция Стефан Льовен, председателят на ЕП Давид Сасоли, еврокомисарят с ресор Работни места и социални права Никола Шмит, както и кметът на Париж Ана Идалго.

Снимка: ПЕС

"Отне повече от девет години от предишната икономическа криза, за да се проведе Социална среща на върха през 2017 г. в Гьотеборг и то благодарение на лидерството на левия премиер Стефан Льовен. Тогава настояхме за социален план за действие от двадесет конкретни принципа, който преди няколко месеца стана реалност. Гордея се, че под натиска на нашето семейство, с помощта на премиерите и комисарите от ПЕС, бяха приети редица мерки, предложения и препоръки - за борба с детската бедност, за осигуряване на работни места за младите хора, за защита от безработица, за достойно минимално заплащане. Тук обаче не става въпрос за изливане на безотчетни пари в държавите-членки - сега е ред на правителствата да подредят приоритетите си и да приложат тези политики," добави Станишев.

Снимка: ПЕС

Месец преди Социалната среща на върха в Порто социалистите приеха "Пътна карта 2030 за устойчиво благоденствие", с която очертаха основните социални приоритети пред Европа през следващите години. Сред тях са директива за адекватна минимална заплата, постоянен инструмент за борба с безработицата, мерки срещу социалното изключване и цели за намаляване на бедността, както и подобряване на трудовите и социалните права за работещите.

"Постигнатото досега обаче е само началото. Пандемията унищожи цели сектори от икономиката, свидетели сме на нарастващи неравенства. Европейските граждани искат промени и конкретни политики, а не връщане към добре познатия сценарий отпреди кризата. Ето защо Антонио Коща продължи тази мисия, да събере отново европейските лидери и да насочи приоритетите на ЕС към темите от най-голямо значение за европейците: работните места, здравеопазването и укрепването на социалните услуги. На финалната права сме, но трябва да бъдем предпазливи. Когато се изкачва връх, последните десетина метра са най-опасни. Така че нека не се спъваме, да достигнем върха и да отворим нова глава след Гьотеборг и Порто," категоричен беше президентът на ПЕС.

Снимка: ПЕС

Никола Шмит: Без усилията на ПЕС и Групата на социалистите в ЕП, нямаше да имаме социален план за действие

"Беше дълъг път, за да стигнем до Порто и Гьотеборг, но целият напредък, който сме постигнали за Социална Европа - всички това е заслуга на социалистите. Вече не става въпроса само за принципи, а за конкретни политики. Без силна Група на социалистите в ЕП вероятно нямаше да имаме Социален план за действие. Защото Ираче и Сергей настояваха той да бъде част от програмата на ЕК. Сега трябва да гарантираме, че този план ще бъде приложен. Преди седмици направихме предложение и за Детската гаранция. Кой поиска Детската гаранция? Сергей започна инициативата преди години, той се бореше за тези политики. Сега въпросът е да убедим скептиците - знаем, че има сили в Европа и в държави-членки, които не са мотивирани да действат в тази насока и ние трябва да ги убедим."

Стефан Льовен: Твърде дълго капиталът и свободният пазар бяха в основата на ЕС. Сега хората трябва да са в сърцето на политиките на ЕС.

"Цялата икономика се крепи на работата на обикновените хора, на техния труд. Твърде дълго капиталът и свободният пазар са били в основата на сътрудничеството в ЕС. Това обаче са само инструменти, а основният въпрос е как да подобрим живота на хората."

Антонио Коща: Благодарение на социалистите имаме социални принципи, план за действие и ангажимент за изпълнението му

"Европейският стълб на социалните права е голяма победа за нашето семейство. През 2017 г. Стефан Льовен организира Срещата на върха в Гьотеборг, за да бъде възприет Социалният стълб. През 2021 г. комисарят от семейството на Социалистите Никола Шмит представи план за действие, с който да приложим основите социални принципи. И сега по време на Португалското предателство можем да достигнем до следващ исторически момент - за първи път можем да имаме споразумение между синдикати, работодателски организации и трите основни европейски институции - Парламентът, Комисията и Съветът. Социалистите трябва да се гордеем с постигнатото - имаме принципи, имаме план за действие и ангажимент за изпълнението му."