Бившият служебен премиер, председател на НС и депутат от НДСВ Огнян Герджиков обяви, че движението се завръща в политиката. По време на участието си в "Денят започва" по БНТ той съобщи, че проведен наскоро Национален съвет е насрочил конгрес през януари, на който да бъде избран лидер.

"НДСВ се завръща. Имахме декември месец един Национален съвет, януари ще имаме конгрес, на който ще поемем курс отново в политиката. Смятам, че има хора с добро мнение за това, което направи НДСВ. Нека припомня - основната заслуга за влизането ни в ЕС и НАТО е на НДСВ. Ако питате хора от бизнеса, ще кажете - най-спокойно се работеше по времето на НДСВ. Не е да не сме правили грешки, но времето, в което беше НДСВ на власт, беше много добро време за България", каза Герджиков.

Попитан за ролята му в политическото възраждане, той отклони личностния въпрос и обрисува състава на заявилите готовност за участие - достатъчен брой познати имена, към които ще има нови лица, които вече се записват по места.

"Не става дума лично за мен, а за националното движение, което реши, че трябва да се завърне. Има достатъчно лица от познатите, голяма част от професорите. Ще има и нови лица. Вече и по места има желаещи да се записват. Едно възвръщане на доверието, на хубавите спомени. Аз лично съм оптимист. Смятам, че това може да обърне тренда на политическия живот", коментира Николай Герджиков.

На въпрос дали Симеон Сакскобургготски има роля в подготвяното завръщане, той каза, че няма да бърза с подробности и също като за името на бъдещия лидер насочи вниманието към конгреса през януари, който ще даде търсените отговори.