Предложението първият ден от болничния лист да не се заплаща на работника няма да бъде внесено в Народното събрание, заяви министър-председателят Бойко Борисов пред журналисти. Синдикатите обаче обявиха, че ще проведат национален протест в края на месеца въпреки уверенията на премиера.

До този момент не само, че няма входирано предложениe, няма да има входирано предложение, категоричен е Борисов. Той посочи, че темата ще бъде обсъдена в Националния съвет за тристранно сътрудничество, както и други важни социални въпроси като ТЕЛК решенията. "Не можем да оставим 2 милиона българи да работят максимално, а другите покрай тях да се измъкват", категоричен бе Бойко Борисов по въпроса за болничните листове, цитиран в съобщение на правителствената пресслужба.

По думите на премиера и лекарската гилдия трябва да разбере, че не може да се толерират тарикати и да се наказват истински болните заради тях.

Това с фалшивите болнични не може да продължава. Демокрацията е хубаво нещо, но ние трябва да я подпомогнем, подчерта Борисов.

Общите приказки - видите ли да се намери система за контрол. Такава система не е намерена никъде. И ние не може в България да сложим на всеки, който паркира в зелена площ, милиционер, полицай. На всеки, който си вземе болничен - полицай да го проверява дали е болен или не. Така че със синдикатите, работодателите и в тристранката този проблем ще се гледа. Защото видяхте и с ТЕЛК-овете, видяхте и с 1 млрд. за безплатни лекарства сме дали. И в същото време - от 8 на 18 милиона болничните листове, коментира министър-председателят, цитиран и от БНТ.

Борисов изтъкна, че синдикатите са изразили задоволство от заложената за догодина минимална пенсия от 250 лв., за каквато се разбраха в управляващата коалиция в същия ден, в който обявиха и промяната с болничните. "Приходните агенции работят добре, икономиката и индустрията вървят нагоре, можем да си го позволим. Това са над 270 млн. лв. на година", посочи премиерът, след като инспектира строителните дейности на обходния път на Габрово, който ще бъде готов до края на годината.

КНСБ и КТ "Подкрепа" обаче ще протестират в края на месеца. Те не приемат като официално решение думите на премиера, че няма да бъде внесено в парламента предложението първият ден от болничния да не се плаща. Това обявиха пред журналисти председателите на националните стачни комитети на КТ Подкрепа и на КНСБ Любка Георгиева и Тодор Капитанов.

Все още няма нищо официално по темата, изтъкнаха от двата стачни комитета. Те отбелязаха, че вече организират общ стачен комитет, а структурите им са в готовност за национални протестни действия.

БНР съобщи по своя информация, че най-вероятно синдикалната акция ще бъде на 28 ноември - под формата на митинг пред Министерския съвет.

"Не се подигравайте с хората"

Синдикалистите заявиха, че е крайно време българското правителство да разбере, че не може да си играе с нервите на българските граждани, не може да се подиграва с хората и никой не трябва да си прави експерименти, за да види доколко е популярен или непопулярен. Синдикатите няма да отменят този протест, за да покажат и на работодателите, тези, които по думите на вицепрезидента на КТ "Подкрепа" Иоанис Партениотис, са инициирали цялата тази какафония, че българският работник не работи само в държавни дружества и когато се засягат права на работниците, частният сектор също ще излезе да се защити.

"През всичките тези години ние много пъти сме вярвали на думи, а в следващия момент се оказва, че за пореден път са ни подхвърляли някаква идейка, този път сме решили, че ще продължим с нашата подготовка и ще направим национален протест", заяви Любка Георгиева, цитирана от БТА. Тя посочи, че вече втора седмица нервите на българските граждани са опънати до краен предел. "Ще направим този протест, за да им кажем , че повече не бива да си правят експерименти с хората на България, не бива да наричат мошеници и измамници тези, които най-много допринасят за повишаването на БВП", заяви Георгиева.

"На война, като на война", закани се преди дни президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов.

Синдикалистите вече са направили общ стачен комитет и са в готовност за национални протестни действия. "Да се надяваме, че тези, които трябва да чуят нашите решения, ще имат уши и ще ни чуят", заяви днес Георгиева.

След резултатите от предвидената среща на лидерите на синдикатите с премиера и от очаквания спешен Национален съвет за тристранно сътрудничество, ще бъдат набелязани конкретни действия. Синдикатите очакват от двете срещи гаранции, че предложението за неплащане на първия ден от болничните, ще бъде отменено, каза Тодор Капитанов. Синдикалистите обаче уточниха, че на този етап още не е определено дали и кога ще има среща с премиера, официално нищо не се знае. Не е определена и датата за евентуален НСТС, отбелязаха те.