Националните стачни комитети на КНСБ и КТ " Подкрепа" ще се съберат през следващите няколко дни заради обявеното предложение на управляващата коалиция първият ден от болничните да бъде неплатен, съобщи  президентът на КНСБ Пламен Димитров след среща с лидерите на федерациите в КНСБ.

Той отправи апел към всички български работници да са готови за участие в това национално действие. "Казахме ясно, двамата с Димитър Манолов - това няма да стане", заяви Димитров и допълни, че синдикатите искат спешна среща с Борисов и оттегляне на предложението за болничните.

Вчера от Конфедерация на труда "Подкрепа" вече обявиха готовност да напуснат Националния съвет за тристранно сътрудничество, както и да организират национален протест.

Този път българинът няма да мълчи, заяви пред БНР икономистът Мика Зайкова във връзка с идеята първият ден от болничния да е изцяло за сметка на работника.

"В момента около 3,7 млн. са хората, които работят. Тези хора, ако излязат на улицата, какво правим?", попита Микова и не изключи да се стигне до масови протести, които да разклатят правителството.

"Липсата на организация и мисъл за организация в хората, които управляват този процес - Министерството на труда, НОИ и Министерството на здравеопазването, се стовари като юмрук върху невинните работници, които наистина са болни", коментира Мика Зайкова експертът в предаването и не отрече наличието на фалшиви болнични и зле работещата ни здравна система. За нея решението е:

"За да може да се разсече този "гордиев възел", трябва да се направят няколко простички неща. Първото е, че тази временна антикризисна мярка, която беше превърната в постоянна - работодателите да плащат, трябва да бъде отменена. Не може НОИ да прибира парите, а някой друг да плаща. При всички положения цялото обезщетение - от първия до последния ден, трябва да се плаща от НОИ. ... Между трите ведомства трябва да се организира ефективен контрол и да се криминализира това престъпление. Когато един човек е заплашен да отиде в затвора или да получи тежка санкция, ще си помисли дали да го прави".

"Каква е гаранцията, че утре застрахователите няма да кажат "Държавата взима пари, а не плаща, защо и ние не го направим", попита Мика Зайкова. Тя изрази надежда премиерът да вземе "правилното решение".

По думите ѝ не може да се взимат такива важни решения през главата на социалните партньори.

"Има трима участници в цялата далавера - работникът, този, който му издава болничния лист, и този, който контролира. Това си е чиста корупционна практика. Тъй като се борим с корупцията, моля да направят ефективен контрол", коментира още тя.

Зайкова се съгласи с д-р Нигяр Джафер от ДПС, която каза, че това е скрито увеличение на осигурителната вноска.