В Плевен, бланките, в които се отбелязват преференциите на местния вот са разменени номерата на две от местните  коалиции. Проблемът е бил открит снощи и сега спешно се печатат нови, съобщи БНТ.

ОИК в Плевен разпореди да се изземат от всичките 168 секционни избирателни комисии на територията на Общината изборните книжа, на които се отразяват при броенето преференциите. Въпросният документ се попълва след края на  изборния ден от членовете на секционни избирателни комисии.

Председателят на ОИК Ярослав Димитров коментира:

"Техническа грешка, просто при изработването. Вече сме гласували в избирателна комисия решение по нея, което си е преведено в действие. Сгрешените бланки на чернови за отчитане на преференции в момента се подменят от представители на ОИК и общинска администрация. Такава подмяна ще бъде осъществена на цялата територия на общината на тези две сгрешени бланки. Очакванията ни са до обяд или в ранния следобед. Използването на тези чернови на бланки ще бъде след  20 часа".

Като цяло изборният ден в Плевен днес протича нормално, отворени са всички секции. Една от местните коалиции е подала жалба в ОИК за сгрешен номер на бланка на чернова за отразяване на резултатите от преброяване на преференциите. Този документ се попълва след края на изборния ден от членовете на секционни избирателни комисии.

Иначе сутринта избирателната активност в общината е била слаба, макар предварителните социологически изследвания предвиждат висока избирателна активност за Плевен - между 50 и 60%. Право на глас имат над 111 000 души.

Над 115 000 души имат право да гласуват в община Плевен. Най-сериозната и ожесточена битка ще бъде за кмет на общината. В тази битка участват 10 души с 2 по-малко отколкото при предишните местни избори. 8 от тях са издигнати от партии и коалиции, 1 е подкрепен от местна коалиция и 1 е независим, подкрепен от инициативен комитет.

Социологическите проучвания предвиждат изборът за кмет в Плевен да се реши на балотаж, на втория тур. В общината има и 66 кандидати за кметове на кметства. Те са кандидати за 17 различни населени места, но в общината и областта за съжаление много села ще останат без кметове заради промяната в изборния кодекс от 2016 г., според която прагът за избор на кмет се увеличи до 350 жители.