Самуел Ардити емигрира със семейството си в Израел през 1949 г., още дете. Оттогава живее в Израел, но България завинаги остава в сърцето му и той постоянно пътува насам. Последното му идване бе по повод една конференция във Велико Търново, по теми свързани с Холокоста и българското участие в спасяването на евреите по време на Втората световна война. Ардити е автор на книгите "Човекът, който изигра Хитлер: Цар Борис Трети - гонител или приятел на българските евреи" и "Спомени от годините на Холокоста - 1940-1943", в които с факти доказва ролята на България за спасяването на евреите и особената ситуация, в която се намира българската държава в годините на нацизма в Европа и света. Самуел Ардити е носител на "Златна лаврова клонка" на МнВР на България, за изключителен принос в развитието на българо-израелските отношения. Възползвахме се от последното идване на Самуел Ардити в България, за да му зададем няколко изключително важни въпроси, свързани с тези отношения днес.

Самуел Ардити

-Г-н Ардити, постоянно чуваме, че сънародниците ви в Израел благодарят на България за приноса ни в спасяването на евреи в годините на Холокоста, но извинете - много българи са на мнение, че тази благодарност няма никакво конкретно изражение днес, когато ние се нуждаем от помощ отвън...

- Да ви обясня: В Израел гласуваме десница, получаваме левица. Но аз не получавам подкрепа и от българското правителство по този въпрос, който ме питате. Както и от сегашния посланик на България в Израел. Направеното е много малко: През 2000 година в т.нар. Българска гора в Израел имаше плочи на цар Борис Трети. Бяха на място, където сигурно само чакал може да мине оттам...Сега са в София. Софиянски ги докара и тук са на по-добро място. Но това е показната страна на нещата. Реално, отношенията не са това, което се изразява на думи.

- Изнесоха ли се нови факти за Холокоста и участието на България за спасяването на евреите, по време на конференцията в Търново?

- Да, имаше 25 лектори с много интересни изложения. Аз лично изнесох два доклада, в единия от които запознах присъстващите с една много интересна личност - д-р Нисим Буко Леви - доктор по право и първият оперативен работник на Лиляна Паница, за която знаете - аз се боря от години да бъде призната за "Праведница на народите", и все не успявам поради зловредното упорство на антибългарски организации и тук в България, и в Израел. Лиляна Паница един ден му споделя как шефът й Белев й казва: "Ако пратя един евреин в Полша, това ще бъде Нисим Буко Леви!"

Лиляна Паница

Това е показателно каква стойност е имал в очите на враговете този човек. Неговите мнения, които аз съм събрал, са актуални и днес. Един пример: Д-р Леви казва веднъж, че комунистите не признават белослатинския народен представител Иван Василев Петров и го смятат за фашист, въпреки че именно този човек защитава много смело евреите в парламента. И днес "Шалом", след близо 50 години, изкараха една книга със 75 спасители на евреите, направиха и изложба, и Иван Василев Петров пак го няма сред тези 75 души! Нещата не са се променили.

Екзарх Стефан и митрополит Кирил изиграват голяма роля за спасението на българските евреи

Същата работа е с Мушанов - "Яд вашем" не искат да го признаят за праведник. Имам подадена молба до президента г-н Румен Радев, но досега все не мога да си уредя лична среща с него в България. Когато беше в Израел му казах, че съм подал пространно предложение за 47 души българи, подарих му книгите си, но оттогава насам не знам какво мисли той, защото все не мога да се срещна с него, при визитите си в България. А фактите са тези: "Яд вашем" досега са признали за праведници само 20 българи, срещу чужденци - над 26 000. През последните осем години не е признат за "Праведник на народите" нито един българин. Постоянно напомнят на България за македонските евреи. Даже и на нас, българските евреи ни натякват: "За да си спасите вашите кожи, продадохте вашите братя, македонските евреи!" Това е пълна глупост, лъжа - не съответства на историческата ситуация по онова време, но е факт също така, че се говори сред евреите.

И аз сега, на конференцията в Търново директно казах, че съм дошъл, за да "заколя много свещени крави" - че има много митове, легенди и лъжи във връзка с Холокоста и участието на България за спасяването на евреите. Напр., говорят за някого "Той е бил германофил!" - Не, казвам аз - бил е англофил! Вие помните, че аз изразих мнение и по повод Луков марш. Ядосвам се, когато се изкривяват исторически факти, свързани с много личности, по идеологически причини. Ние трябва да гледаме тези личности на фона на съответната политическа обстановка. Такъв е и въпросът с македонските евреи - това не е "вина на България"?!? А някои искат даже България дори да се "извини". И забравят, че македонците по време на депортацията продаваха хляб за една жълтица в лагерите! Истината малко хора я знаят. Белев пръсна слух, че българските евреи ще бъдат в лагери тук.

Александър Белев, главен комисар в Комисарството по еврейските въпроси (от 1942 г. до 1943 г.),

Съюзниците казваха, че десантът няма да бъде в Нормандия, а в Гърция. И тогава германците вървят към Гърция. Правят железница, евреи да работят по строителството й, към Гърция. През Югославия не можеха да минат, защото Тито имаше 20 дивизии. По онова време Георги Димитров, Васил Коларов и Цола Драгойчева са в Москва. Казва им Сталин: "Вижте какво прави Тито?! А вие в България не правите нищо!" Но, никой не отчита факта, че германците в България са гости, докато в Югославия имаше едно силно партизанско движение, защото там са 11 германски, 4 български, 5 италиански дивизии, и дивизия и половина на мюсюлмани. Ето, вижте тази снимка: палестинският имам от Ерусалим е с Хитлер - тук проверява пушката на един войник от дивизия "Ханджар".

В България съпротивата се водеше под друга форма - на класова борба - между партизани и жандармерия. И какво прави Вълка Горанова? - Тя иска да изкара евреите на 24 май на демонстрация, за да има размирици. Да може да кажат на Сталин: "Ето, и в България се прави нещо!"

Вълка Горанова

И затова сега някои питат: "Ама, защо в България не гръмна една пушка?!" - Аз казвам: Трябва много задълбочено човек да познава в детайли особената историческа ситуация в България по онова време, за да разбере че този въпрос има своето обяснение. Сега, когато се говори за депортацията на българските евреи, според някои трябва да се говори и за депортацията на евреите от Беломорието и Македония. Това е нещо "нареждане", спуснато за някои антибългарски организации. Един вид, ще признаем българския принос - няма как да не го признаем, но винаги ще припомняме за македонските евреи. А по онова време Македония не е присъединена към България, превзета е от германската армия. По онова време юрисдикцията в България е разделена - имало е българска гражданска администрация, а политическата и военната администрация е германска! Този факт трябва да се отчита.

Депортация на евреи, 1943 г.

- Но ето че от нас се иска да се извиним, едва ли не...

- По-скоро България да поеме отговорността, което е съвсем друга работа. Истината е, че българите са били маша, а не инициатори на депортацията на евреите. И другата истина е, че Израел и до днес приема българския принос за спасяването на евреи, само на думи. Права сте да питате къде е реалната помощ? - Има начини. Ето сега например, Израел ще прекарва една тръба с газ до Кипър, и оттам - до Гърция. Продължете тръбата до България, казвам аз!...Да се благодари истински на българите, а не само на думи. Но това е, постоянно критикуват България заради македонските евреи. А аз им казвам: Едно градче в Полша имаше повече евреи от цяла Македония! Македонските са 11 хиляди, и още хиляди от Беломорието, а в Полша имаме 6 милиона! Въпросът е, че няма с кого да говориш и да убеждаващ по тези въпроси. Не те допускат до хората, с които да говориш за това! Нито в Израел, нито в България!...Време е клеветите срещу България да бъдат опровергани с факти.

- Вярно ли е, че вие сте човекът, който реабилитира като праведник Владимир Куртев? - Напоследък името на този човек изникна в медиите заради новина, свързана с внучката му...

-Да, аз имам принос за неговото признаване за праведник. Владимир Куртев е бил водач на ВМРО. През 1946 г. Куртев, след едно нахлуване на милицията в дома му, изчезва безследно. Има сведения, че е бил разследван в Скопие. Но дали това е така, не се знае. Не се знае и до днес, къде е погребан този човек. По въпроса за доказването на приноса на Куртев за спасяването на евреите, трябваше да ходя в Кюстендил и да намеря документи, които ми изискаха от "Яд вашем". Баща ми е дал с клетва в израелски съд, че когато се среща с делегация на ВМРО в сладкарница "Охрид" в София, начело на тази делегация е бил Владимир Куртев. Но това първоначално не беше зачетено от "Яд вашем" и дори изплува едно скалъпено негово досие, в което пишеше, че бил даден на Народен съд и екзекутиран. Доказах, че няма такова нещо, но беше цяла одисея. Дойдох в България, свързах се с Комисията по досиетата, намерих досието на баща ми и други документи, получих съгласието на семейството на Куртев - синът му Радко, бащата на Ясмин беше жив, и с пълномощно успях да се сдобия с правата да доказвам каква е истината за Владо Куртев. Междувременно Бойко Борисов през 2010-а дойде в Израел. Обясних му всичко и чест му прави, че той един ден се интересува от тоя въпрос - отива в "Яд вашем" и вижда снимка на Куртев в музея им. Там му държат портрета, а се правят, че не знаят кой е?!? Ударил по масата Бойко Борисов и им казал: "Какви са тия дискриминации?! Какво правите вие тука?! Ние раздадохме ордени "Стара планина" на толкова хора, и вие държите снимката на тоя човек тука, и в същото време не знаете кой е, та търсите сведения за него?!?" - И те явно са се уплашили, така мисля, та решават въпроса. На мен никой не ми каза това. През април същата година аз идвам в България, и тогава научавам, че въпросът е бил решен през февруари. Но така, Бойко Борисов ми е помогнал да постигна резултат! Не съм се отказал да се боря и за другите, които съм предложил, но и друг път съм ви казвал - от "Яд вашем" не искат да видят фактите!

- Вие застъпвате една версия, че предателят на цар Борис Трети пред Хитлер вероятно е Богдан Филов?...

- Да, Филов работи за германците. Цар Борис е бил отровен. Напоследък "Шалом" излязоха с една кампания, че евреите са били на робски труд в България, че това били концлагери по времето на нацизма и т.н. Истината е съвсем друга и ще я илюстрирам и със снимки: когато Хитлер иска евреите, Борис му казва, че му трябват да работят по строителството на мостове, на пътища и в новите земи!...По този начин се опитва да спаси българските евреи. Ето, вижте снимката: това момче в средата се казваше Марко Рафаилов, сега е Рафаели, живее в гр. Батям и си пием с него кафето - жив е. Ето го на снимката и баща му - евреин, който е, забележете - командир на бригадата от първия випуск на тези трудоваци.

Трудовашки лагер в България

Преди войната евреите бяха във военната повинност, по време на войната, за да ги спаси, цар Борис ги мобилизира като трудоваци. Ето това е истината. И виждате, те с лопатите са направили еврейската звезда. За какви концлагери говорят от "Шалом"?! Ще дам факти кога Борис спаси българските евреи: След първия опит да бъдат депортирани 8600 български евреи - на 10 март 1943 г. , и след втория опит - на 20 май 1943 г. В Израел и в България живеят най-малко 150 хиляди евреи, потомци на 50-те хиляди евреи , които цар Борис Трети не прати по пещите. Минаха 75 години от спасението. Крайно време е да оставим настрана партизанщината и личните страсти. Време е да бъдем истински българи и да сложим край на измислиците и на антибългарската политика по този въпрос. Ако Израел има искрена благодарност, тя да се изрази чисто, без задна мисъл и с реална помощ на България сега, когато тя се нуждае от това. Но за да се случи това, е нужна не само волята на евреите в Израел, но и на българското правителство.