Самуел Ардити е потомък на древен еврейски род от Русе, племенник на световноизвестния писател Елиас Канети. Баща му - Бенямин Ардити, е водач на Ционистката ревизионистка еврейска партия в България. Самият Самуел емигрира със семейството си в Израел през 1949 г., още дете. През 1960 г. завършва Техническия университет в Хайфа. Той е изтъкнат общественик, изследовател по темата за съдбата на евреите през Втората световна война и автор на книгите „Спомени от годините на Холокоста – 1940–1943″ в 5 части и „Човекът, който изигра Хитлер: Цар Борис III – гонител или приятел на българските евреи“. Носител е на "Златна клонка" за принос в българо-еврейските отношения на МВнР.

Известни са противоречията му с организацията "Шалом", и в този стил отговаря какво мисли за т.нар. "Луков марш".


"Има партийни движения и народи, за които лъжата е основа на тяхната пропаганда. От "Шалом" твърдят, че ген. Луков е подкрепял депортацията на евреите от новите земи. Да проверим фактите: Луков е убит от съпротивата на 13 февруари 1943 г., а споразумението Белев-Данекер е подписано на 22-ри февруари. МС одобрява Постановление 127 на 2-ри март, а депортацията започва на 10-и март. Т.е. горе-долу - месец след смъртта на ген. Луков.

Депортацията е била строго секретна държавна тайна. Според моите изследвания, Лиляна Паница разкрива тайната пред Буко Леви на 8-и март. Луков, приживе не е могъл да знае за депортацията, камо ли да я "подкрепя" мъртъв!...Сигурно от "Шалом" мислят, че е възкръснал?!? Наричам това лъжа, в името на политически интереси.
"Шалом" продават тези лъжа на еврейски организации от странство. Те хулят и чернят името на България пред ЕС като държава, в която има честване на Луков марш. Имало е други български лидери, които са подкрепяли нацистите. Главно, националисти. От антисемитската организация "Ратник" излезе злодеят Белев и персонала на КЕВ.

Главното в личността на ген. Христо Луков не беше Луков-политикът, а Луков-героят от войната.

Към края на войната войниците на сръбският фронт вдигат бунт и напускат окопите. Те се отправят към Радомир, за да обявят Радомирската Република и да свалят монархията. Луков остава сам в Кюстендил, но има на разположение топове и много снаряди. С помощта на няколко козари и овчари той открива яростен огън по сръбската армия, която напредва към Кюстендил. Сръбският генерал мисли, че в града има силни български части и спира напредването. Днес, ако българи ходят в Кюстендил, за да ядат череши и сливи, те трябва да знаят, че ако не беше подвигът на ген. Луков, те щяха да имат нужда от задгранични паспорти.

От години твърдя, че Израелското посолство в София е клон на БСП и "Шалом". Ирит Лилиан, посланичката, и този път "лапна въдицата", без да провери дали твърдението, че Луков е "подкрепял депортацията" е истина. "Шалом" се правят на "ущипани госпожици". Те са заинтересувани щото в България да има много анти-семити и нео-нацисти. Тогава ще има нужда от тях, за да бранят еврейството, толерантността и пр. Ако не, кому са нужни шепа хора, които вечно клеветят България, че е виновна за "аварията" на евреите от новите земи?! Затова ви казвам: Ако "Луков марш" чества политика Луков, аз съм против. Ако чества героя Луков, аз съм "За"!", каза за Дир.бг Самуел Ардити.